Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Festivalchef. Hanne Lundgren Nielsen.
Foto: CASPER DALHOFF

Festivalchef. Hanne Lundgren Nielsen.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ugens kulturforbruger: En festival skal være mere end én stor, dionysisk fest

Hanne Lundgren Nielsen er festival- og eventchef på Folkeuniversitetet i Aarhus, som arrangerer nordisk festival på Moesgaard Museum i den kommende weekend.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I weekenden åbner Folkeuniversitetet i Aarhus en ny nordisk festival, Nordiske Nätter. Forskere vil kredse sig ind på den nordiske identitet, hvis der er en, publikum kan smage og mærke og høre Norden. Vi spørger festivalchefen, hvad hun selv bruger af kultur.

Hvilken musik hører du i øjeblikket?

»Jeg hører Teitur. Jeg har professionel interesse i ham, fordi han spiller til vores Nordiske Nätter-festival på lørdag, men jeg er blevet rigtig glad for hans musik. Jeg kan lide den singer-songwriteragtige stemning og musikken, som godt kan få blodtrykket til at falde lidt her i nogle travle dage. Det er svært at sige præcist, hvad en nordisk tone er, men jeg synes, han rammer den og er et rigtig godt bud på en nordisk sangskriver-tradition, vi godt kan være stolte af«.

Hvornår var du senest i teatret?

»Jeg var i foråret inde og se Den Fynske Opera, som uropførte en oldtidskomedie om Lysistrate (en opera af Steingrimur Rohloff og Peter Laugesen, frit efter Aristophanes, red.). Det var en invitation, jeg havde fået, og det var måske ikke noget, jeg selv ville have valgt. Jeg er ikke den store operakyndige, men somme tider er det allerbedste at blive overrasket. Jeg kunne godt lide operaens fokus på sanserne: Man blev nærmest blæst bagover i sæderne. Der var lagt vægt på visuals, og med Peter Laugsens dialog fik de vist, at det kan give mening at tage et ældre stykke og føre det op til nutiden«.

Hvilken film har du senest set i biografen?

»Man bør vel være ærlig, så jeg vil godt bekende, at jeg var inde og se »Bridget Jones’s Diary« nummer tre, inviteret af mine teenagedøtre. Det var en rigtig mor-datter ting, der var mange som os i biografsalen den eftermiddag. Og meget få mænd. Men jeg var virkelig godt underholdt og kunne godt lide, at man kunne se, at skuespillerne lige som jeg selv er blevet 15-16 år ældre siden den første film... Det er rart en gang imellem at se biograffilm med voksne skuespillere. Filmen var også sjov. Til en søndag eftermiddag i efterårsferien, hvor man vil være godt underholdt, var den det helt rigtige«.

Hvilken bog har du senest læst?

»Jakob Ejersbos »Eksil«. Jeg fik den faktisk i fødselsdagsgave for en del år siden og prøvede at starte på den, men den tændte mig ikke rigtigt. Nu fik den en chance til, fordi min datter på 16 fik den for som lektier på efterskolen, så vi læste den begge to i efterårsferien. Hovedpersonen er en ung pige på min datters alder, så det var virkelig interessant at læse den sammen med hende. Og spændende at han forsøger at leve sig ind i en ung piges tankegang, når han selv har et andet køn, men det kunne han godt finde ud af. Jeg kunne sagtens finde på at læse mere af hans forfatterskab«.

Hvilken koncert var du senest til?

»Jeg har været til en masse festivaler, også på grund af mit arbejde, og på Smuk Fest var jeg så heldig at høre Sting. Jeg hørte ham meget for år tilbage, da han var et større navn end i dag. Jeg tror, at der er noget om, at man er lidt nostalgisk og har sentimentale følelser omkring de store musiknavne, der har fulgt en, og som man hørte i en periode, da man var væsentligt yngre. Men han er også en dygtig musiker, og mange af hans numre holder«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvilket tv-program har gjort indtryk på dig for nylig?

»Når jeg endelig ser tv og ikke Netflix, er det tit dokumentarer, og jeg så for nylig en dokumentar fra 2015 om Amy Winehouse og hendes tragiske skæbne. Den viser udviklingen fra dengang hun var en forholdsvis almindelig ung kvinde med et stort talent og viser, hvordan det talent gradvist bliver en belastning for hende. Også hendes udseende forandrer sig: Hun bliver nærmest en kliche på sig selv, og man føler med hende undervejs og sidder og håber, at nogen vil hjælpe den stakkels kvinde«.

Hvad har været din største kulturoplevelse i år?

»Vi var nogle kolleger fra Folkeuniversitetet, der tog til Heartland Festival i sommer, og den setting på Egeskov, og vejret, der var godt - det fås ikke bedre. Nu lægger jeg jo mærke til indretning af festivalen, fordi jeg selv arbejder med det, og de lykkedes virkelig med at skabe små hjørner, hvor man også kan opleve noget mellem programpunkterne. De havde en fin kombination af talks og musik: På den ene side musikfestivalen, der jo tit er et frikvarter fra den virkelige verden, ofte med stort indtag af alkohol - og på den anden side lyttearrangementer, hvor man gør sig selv en stor tjeneste, hvis man er i stand til at høre efter og ikke har drukket sig i hegnet. Også store musikfestivaler er begyndt at lægge talks ind, så en festival ikke bare bliver én stor, dionysisk fest«.

Det er svært at sige præcist, hvad en nordisk tone er, men jeg synes, han rammer den.

Hvilken kulturoplevelse er du ked af, du gik glip af?

»Som optakt til Nordiske Nätter har vi lige selv holdt en sovekoncert i Dome of Vision, som nu står ved Navitas på Aarhus Havn. Folk mødte op med sovepose og liggeunderlag, der var foredrag og forfatteroplæsning, og så blev de lagt i seng til tonerne af Carsten Pflum, der spillede elektronisk musik hele natten. Jeg kunne ikke være med, men da jeg så videoen derfra bagefter, ærgrede jeg mig«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvilken kunstart gider du ikke bruge tid på?

»Jeg har ikke fået lært at se ballet. Jeg ved ikke, hvad jeg skal se efter, når jeg en sjælden gang har været præsenteret for det. Jeg er selv kunsthistoriker og mange har det nok lige sådan, når de står foran et maleri. Jeg er ikke modstander af ballet, men jeg er simpelthen ikke i stand til at se, hvad der er dårligt, og hvad der er godt. Der er et udviklingspotentiale ...«

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden