Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: PR-foto: Pafos2017
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Europas anden kulturhovedstad venter en uge med at feste

Åbningsceremonien i Pafos bliver et spektakulært virvar af lys og ild.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens Aarhus lørdag officielt indleder året som kulturhovedstad, venter den cypriotiske by Pafos til 28. januar med at skyde kulturfesten i gang.

Åbningsceremonien i Pafos, der også har titel af Europæisk Kulturhovedstad i hele 2017, bliver i stil med det aarhusianske åbningsshow lørdag et spektakulært virvar af lys og ild. Showet skal udføres af flere hundrede børn, dansere, artister og frivillige med den græske sanger Alkistis Protopsalti i spidsen.

Den cypriotiske by udfolder sig som kulturhovedstad under overskriften ’The Open Air Factory’. En titel, der er tænkt som en åben invitation til byens kunstneriske miljøer. De næste 12 måneder byder den cypriotiske middelhavsby ligesom Aarhus på flere hundrede kulturelle projekter og arrangementer.

Gennem samarbejder med Aarhus 2017 og en række tidligere europæiske kulturhovedstæder er ambitionen i Pafos at sætte den oldgræske by tilbage på europakortet.

Århusorkester optræder ved ceremoni på Cypern

Det overordnede slogan for de to europæiske kulturhovedstæder, ’Linking continents – bridging cultures’, understreger ligeledes ambitionen om at skabe forbindelser mellem to kulturelle egne af Europa.

Åbningsceremonien på Cypern får således også dansk islæt i form af Aarhus Jazz Orchestra, som også optræder til åbningen i Aarhus.

Initiativet med europæiske kulturhovedstæder blev lanceret af EU’s ministerråd i 1985. Formålet er at bidrage til at bringe EU’s befolkninger nærmere hinanden. Kulturhovedstaden går på omgang mellem EU-landene og begyndte som en enkelt udvalgt by, inden det gik over til to kulturbyer ad gangen.

Rent faktisk har Europa også en tredje kulturby i 2017. Efter stor succes med kulturbyerne Glasgow og Liverpool valgte det britiske kulturministerium at konstruere en britisk udgave af det europæiske koncept med kulturhovedstæder.

I år er titlen som britisk kulturby tilfaldet en af Englands fattigste byer Hull, der også samarbejder med Aarhus 2017 om flere kulturprojekter.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden