Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Aarhus gik i blålilla ved weekendens åbningsceremoni, hvor 70.000 mennesker mødte op for blandt andet at beundre de hjemmelavede vikingeskibe med budskaber om demokrati og naturbeskyttelse.
Foto: Ivan Riordan Boll (arkiv)

Aarhus gik i blålilla ved weekendens åbningsceremoni, hvor 70.000 mennesker mødte op for blandt andet at beundre de hjemmelavede vikingeskibe med budskaber om demokrati og naturbeskyttelse.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturhovedstaden Aarhus kunne »ikke have ønsket sig en bedre åbning«

I weekenden åbnede Aarhus som europæisk kulturhovedstad. Især byens evne til at få tusindvis af frivillige på gaden vakte beundring.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter en gadefest for 70.000 gæster kunne man godt have ventet tømmermænd i Aarhus i går.

Men Europas nye kulturhovedstad vågnede op uden moralske skrupler eller fysiske mén. På havnen slentrede en flok mænd i refleksgrønne veste rundt og stablede sikkerhedshegn op efter kulturhovedstadens åbningsceremoni, og den massive kran, der aftenen før havde ført sig frem iført blålilla lysshow, var sig selv igen: et stort skrummel af en tungløftkran – måske nu bare med en ny værdighed efter at have badet sig i beundrende blikke lørdag aften.

I byens gågader shoppede de første rundt, som om intet var hændt, og på Moesgaard Museum uden for byen havde folk overskud til at komme og høre et af korene fra åbningsceremonien, et fra en musikskole fra Europas anden kulturhovedstad, Pafos på Cypern.

Danmark har særlige bånd til Pafos, hvor den danske konge Erik Ejegod ligger begravet, og selv om cyprioterne har travlt op til deres åbningsceremoni på lørdag, stillede koret op på museets trapper, hvor modellen af den 3,2 millioner år gamle forfader Lucy noget uhøfligt vendte siden til, men ellers var stemningen også her i top dagen derpå.

Foto: Ivan Riordan Boll

De mange jyske saltvogne, som Aarhus 2017 havde holdt i beredskab i tilfælde af sædvanligt januarvejr, kunne begynde at rulle tilbage til hjemlige garager, og hos politiet glædede politiinspektør Jesper Bøjgaard sig over Aarhus’ usædvanlig vellykkede overgang fra lille by i Europa til europæisk kulturhovedstad for et år.

Østjyllands Politi havde indtænkt en række af de værst tænkelige scenarier i åbningsceremonien, fortæller Jesper Bøjgaard:

»Vi havde forberedt os rigtig godt, men var så heldige, at vi slet ikke fik brug for det. Der var omkring 70.000 mennesker i byen, og det er rigtig mange, men folk fik et superfestligt og flot show, og det hele forløb stille og roligt. Vi havde næsten ikke turdet tro på det«.

Optog af 5.000 lokale

Hele showet åbnede efter en officiel åbningsceremoni i Musikhuset med overdragelse af kulturhovedsædet og intet mindre end Beethovens pompøse ’Ode an die Freude’, opført af over 150 voksne og børnemusikere på scenen.

Herefter skridtede en pelsklædt dronning Margrethe udenfor og op på en lille scene ved den udendørs skøjtebane. To børn overrakte hende en af festens tusindvis af små vikingebådslanterner, hjemmelavet af regionens borgere, og på slaget 19 rakte dronningen skibet mod himlen som i en hedensk stammeceremoni. I det sekund majestætens arme var strakt helt op, satte storladen musik effektfuldt ind fra kingsizehøjttalere med et ekko, der må have rullet ud i den anden ende af regionen, og samtidig blev over 20 projektører tændt, så striber af lysstråler dannede vikingeskibsskrog oppe i skyerne over os.

80 børn med hver sit lysende vikingeskib indtog positioner, så også de udgjorde et vikingeskib, og oppe i det lillalysende rådhustårn stod sangere udenfor og sang den ældste nordiske folkemelodi: ’Drømte mig en drøm i nat’. Derpå satte et optog bestående af næsten 5.000 lokale borgere med hver sit led-oplyste hjemmelavede lille vikingeskib i hænderne i bevægelse. Nogle af dem skubbede showets store attraktion, nogle op til 14 meter lange vikingeskibe på hjul, også udført af frivillige og med hver sit tema.

Forrest var en båd tilegnet frihed, velfærd og uddannelse. I stævnen stod den færøske sanger Eyvør, og om bord var tre oplyste runesten, som hyldede Jellingestenene, grundloven og stavnsbåndets ophævelse. Bag båden fulgte lokale borgere med deres lysende små skibe og arkitektskolestuderende med kunstnerisk udformede papirlanterner, og efterhånden som optoget rullede frem, kom også flere af de store vikingeskibe tilegnet blandt andet den vilde natur og bæredygtighed i et optog, der strakte sig, så langt man kunne se ned ad den centrale Frederiks Allé.

Med et strålede fyrværkeri fra taget af en bygning over for rådhuset, mens et mandskor trådte frem deroppe, og showets instruktør, australske Nigel Jamieson, skruede yderligere op for de stærke følelser med indslagene, hvor filmede børn tonede frem på de lysende sejl i optoget. Man hørte deres børnestemmer skille sig ud fra musikken med renfærdige ønsker om, at ingen mobber eller skyder hinanden, og at alle i verden har én ven, uanset hvad.

Kulturhovedstadens direktør, Rebecca Matthew, indrømmede selv, at hun fældede en tåre af bevægelse allerede ved generalprøven.

Vikingeskib til nydanskere

Ved Aarhus Rutebilstation stødte en sjette og sidste af de store vikingebåde til, meget symbolsk som den sidste i danmarkshistorien: Den var tilegnet nydanskere, og forrest i båden stod tyrkiskdanske 21-årige Luna Ersahin og sang på begge sine sprog en tyrkisk folkemelodi: ’Hør en stemme’ og ’Kus Dili’, mens ceremoniens hovedhjerne, Nigel Jamieson, løb op og ned langs optoget for at holde overblikket og måske især kontrollen med al den teknik, der kunne svigte.

Han havde prøvet det før, da han også stod for åbningsceremonierne ved OL i Sydney i 2000 og ved åbningen i 2008, da Liverpool blev kulturhovedstad.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I Aarhus er det kulturhovedstadens kongstanke at inddrage lokale borgere og hylde demokratiet, og det var tydeligt i et show, der lod få stjerner, men derimod næsten 5.000 lokale lanternebærere udgøre optoget og 900 sangere fra i alt 45 kor synge sammen og tage imod på Dokk1’s hovedtrappe, da optoget nåede derned.

Nigel Jamieson havde valgt den store skala: Havnen var hans slutarena, bassinerne hans kulisser og Dansk Landbrugs Grovvareselskabs pakhuse hans gigantiske lærred for et billed- og filmshow om vel intet mindre end menneskeheden.

»Så skandinavisk«

Der var fest, og da slutscenariet bogstavelig talt eksploderede med et megafyrværkeri suppleret med lysshow fra kraner og lagerhaller, brød hele pladsen ud i klapsalver.

’Fantastisk’ gik igen som adjektiv, blandt andet hos en ungarsk erhvervsøkonomistuderende på Aarhus Universitet, Robert Kormozzi, der havde fundet et godt sted at stå foran Hotel Atlantic:

»Og jeg elskede skibene, farverne og sangerne og var vild med, at det var så skandinavisk med al den kraftfulde musik og vikingepræget«, sagde han.

En anden festdeltager, Erik Vestervig fra Aarhus, oplevede et »fantastisk« show og var slået helt bagover af de demokratiske grundtoner.

»Det er enestående, at man har kunnet samle så mange frivillige til at lave de både«, sagde han. En af festens deltagere er udsendt af den kommune, der bliver kulturhovedstad næste år, hollandske Leeuwarden. Også hun har bemærket, at åbningsceremoniens professionelle symfonikere og jazzmusikere har fået lokal forstærkning.

»Er det virkelig rigtigt, at det er lokale, der har været med til at lave de både«, spørger Helene Kerkhof, som bliver »meget imponeret«, da hun får rygtet bekræftet.

I kulturhovedstadens sekretariat kunne man »ikke have ønsket sig en bedre åbning«, og rosen går til publikum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi havde en usædvanlig venlig og harmonisk atmosfære hele vejen igennem«, siger pressechef Peter Vestergaard.

Aarhus har nu 12 måneder til at vise sig selv, regionen, Danmark og Europa, at kulturhovedstaden kan holde kadencen. Festen er i gang, eller som der stod med lysende bogstaver i havnens billedshow lørdag aften:

’Det starter nu!’.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden