Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sampha. PR-foto.

Sampha. PR-foto.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ugens fem sange: Sample af Niel Armstrong, engelsk grime og ubærligt smuk kærlighedserklæring

Politiken guider til fem fantastiske sange, du skal høre lige nu.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sampha: Plastic 100 C.

Hvis du ikke allerede har hørt åbningsnummeret på engelske Samphas stadig helt utrolige debutalbum, er det helt sikkert en af de sange, du virkelig skal høre nu. Fra de cirklende klavertoner og et sample af Neil Armstrongs melding om at gå mod sollyset til den hymniske opbygning er den en portal ind til hele albummets vægtløse mørke, hvor Sampha prøver at finde jordforbindelse: »You touched down in the base of my fears/ Houston, can-can-can you hear me now?«.

Mount Eerie: Real Death.

Det her en af den slags sange, der tager pusten fra dig. Sidste sommer mistede Phil Elverum sin kone, Geneviève Castrée. Hun døde af kræft og efterlod Elverum med deres 1-årige datter. Nu synger han råt, direkte og samtidig venligt om sorgen i sit Mount Eerie-projekt. Rørende registreringer af chok, af tomme rum og af ting, der var efterladt i hemmelighed: »A backpack for when she goes to school a couple years from now«. Ubærligt smuk kærlighedserklæring.

Stormzy: Big For Your Boots.

Stormzy er en af den engelske grime-raps stærkeste stemmer. En rimsmed med motormund og knyttede næver i hættetrøjen, der allerede sidste sommer fik Roskilde Festival til et eksplodere med en heftig koncert.

Om en uge udkommer Stormzys debutalbum, ’Gangs, Signs & Prayer’, og den første single understreger både Stormzys maskinpistols-flow og ufravigelige attitude på et spartansk spøgelsesbeat.

The Magnetic Fields: ’83 Foxx and I.

Den utrolige Stephin Merritt fortsætter nedtællingen til udgivelsen af sit mammutprojekt, det femdobbelte album ’50 Song Memoir’. Den sofistikerede sangskriver, der gerne praler af at have skrevet sange i enhver genre (ud over hiphop!), begyndte på sin 50-års fødselsdag at skrive sange. En sang for hvert år, han har levet. Og nu slipper han den om Kraftwerk og fremtidsforestillinger i 1983. Det samlede værk er ude 3. marts.

Kodak Black: I Need Love.

Da den 19-årige LL Cool J i 1987 fik et verdenshit med ’I Need Love’, gav han hiphoppen en ny dimension i mainstream: Man kunne i macho-verdenen godt sidde i teenageværelset og blotte sine følelser – selv om de var på kanten til det klynkende.

Det gav diskussioner blandt purister, men LL Cool J gjorde plads til rap-balladen. 30 år senere samler den 19-årige Florida-rapper Kodak Black nummeret op, men rapper sin helt egen tekst om at være en ung far og sidde i fængsel. En anden måde at være fortabt på.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden