Sampha. PR-foto.

Sampha. PR-foto.

Kultur

Ugens fem sange: Sample af Niel Armstrong, engelsk grime og ubærligt smuk kærlighedserklæring

Politiken guider til fem fantastiske sange, du skal høre lige nu.

Kultur

Sampha: Plastic 100 C.

Hvis du ikke allerede har hørt åbningsnummeret på engelske Samphas stadig helt utrolige debutalbum, er det helt sikkert en af de sange, du virkelig skal høre nu. Fra de cirklende klavertoner og et sample af Neil Armstrongs melding om at gå mod sollyset til den hymniske opbygning er den en portal ind til hele albummets vægtløse mørke, hvor Sampha prøver at finde jordforbindelse: »You touched down in the base of my fears/ Houston, can-can-can you hear me now?«.

Mount Eerie: Real Death.

Det her en af den slags sange, der tager pusten fra dig. Sidste sommer mistede Phil Elverum sin kone, Geneviève Castrée. Hun døde af kræft og efterlod Elverum med deres 1-årige datter. Nu synger han råt, direkte og samtidig venligt om sorgen i sit Mount Eerie-projekt. Rørende registreringer af chok, af tomme rum og af ting, der var efterladt i hemmelighed: »A backpack for when she goes to school a couple years from now«. Ubærligt smuk kærlighedserklæring.

Stormzy: Big For Your Boots.

Stormzy er en af den engelske grime-raps stærkeste stemmer. En rimsmed med motormund og knyttede næver i hættetrøjen, der allerede sidste sommer fik Roskilde Festival til et eksplodere med en heftig koncert.

Om en uge udkommer Stormzys debutalbum, ’Gangs, Signs & Prayer’, og den første single understreger både Stormzys maskinpistols-flow og ufravigelige attitude på et spartansk spøgelsesbeat.

The Magnetic Fields: ’83 Foxx and I.

Den utrolige Stephin Merritt fortsætter nedtællingen til udgivelsen af sit mammutprojekt, det femdobbelte album ’50 Song Memoir’. Den sofistikerede sangskriver, der gerne praler af at have skrevet sange i enhver genre (ud over hiphop!), begyndte på sin 50-års fødselsdag at skrive sange. En sang for hvert år, han har levet. Og nu slipper han den om Kraftwerk og fremtidsforestillinger i 1983. Det samlede værk er ude 3. marts.

Kodak Black: I Need Love.

Da den 19-årige LL Cool J i 1987 fik et verdenshit med ’I Need Love’, gav han hiphoppen en ny dimension i mainstream: Man kunne i macho-verdenen godt sidde i teenageværelset og blotte sine følelser – selv om de var på kanten til det klynkende.

Det gav diskussioner blandt purister, men LL Cool J gjorde plads til rap-balladen. 30 år senere samler den 19-årige Florida-rapper Kodak Black nummeret op, men rapper sin helt egen tekst om at være en ung far og sidde i fængsel. En anden måde at være fortabt på.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce