At trække Koncerthuset og alle de musiske ensembler ud af DR har ifølge kilder været drøftet i Kulturministeriet i flere omgange.
Foto: Finn

At trække Koncerthuset og alle de musiske ensembler ud af DR har ifølge kilder været drøftet i Kulturministeriet i flere omgange.

Kultur

Dansk Folkeparti vil fjerne koncerthus og orkestre fra DR

DR SymfoniOrkestret skal lægges ind under Det Kongelige Teater, foreslår DF i nyt udspil, som også vil lukke Copenhagen Phil og sælge Skuespilhuset.

Kultur

Står det til Dansk Folkeparti, skal DR fremover ikke drive orkester- og koncertvirksomhed, men kun mediehus.

Med et nyt orkesterudspil vil partiet derfor trække både Koncerthuset og alle de musiske ensembler ud af DR.

En sådan reform har ifølge flere kilder med indblik i forholdene omkring Koncerthuset flere gange været drøftet i Kulturministeriet. Som noget nyt vil DF i stedet lægge DR Symfoniorkestret ind under Det Kongelige Teater, hvor også DR’s Vokalensemble tænkes sammenlagt med teatrets operakor.

Symfoniorkestret skal så leje sig ind i det udskilte koncerthus i Ørestad, der selv beholder driften af DR’s øvrige ensembler, Danmarks Radios Pigekor, DR Bigbandet, DR Koncertkoret og DR Korskolen, siger DF’s kulturordfører, Alex Ahrendtsen, som står bag udspillet:

»Selve orkestrene skal virke på nøjagtig samme vilkår som i dag. Det bliver bare ikke DR, der har ansvaret for dem«.

DF peger i udspillet ikke på, hvordan finansieringen af den nye orkesterstruktur skal se ud, men henviser til de kommende forhandlinger om et nyt medieforlig. Alex Ahrendtsen afviser dog på forhånd, at forslagene betyder besparelser ud over på det rent administrative niveau.

»Der skal ikke skæres ned. Dette er den bedste måde at sikre de her fantastiske ensembler mod, at Danmarks Radio selv vælger at spare på dem, hvis DR fremover bliver beskåret økonomisk, sådan som noget tyder på«, siger han.

Overkapacitet i hovedstaden

Blandt de øvrige markante forslag gentager DF en tidligere udmelding om at sætte Skuespilhuset ved Københavns Havn til salg for at skåne Det Kongelige Teater for driften. Som noget nyt foreslår partiet også en total nedlæggelse af landsdelsorkestret Copenhagen Phil, tidligere Sjællands Symfoniorkester. Med faste koncerter i det tidligere radiohus i København har Copenhagen Phil »bidraget til en overkapacitet af orkestre i hovedstaden«, siger Alex Ahrendtsen, som vil fordele orkestrets nuværende 41 millioner statslige støttekroner på de fire øvrige landsdelsorkestre i Odense, Aarhus, Aalborg og Sønderborg. Også UnderholdningsOrkestret, barokorkestret Concerto Copenhagen og Det Kongelige Kapel kan få del i midlerne.

Men hvis for mange københavnerkoncerter er problemet, hvorfor så ikke forpligte Copenhagen Phil til at spille mere rundtomkring på Sjælland i stedet?

»Det er bedre, at vi styrker de resterende orkestre, i stedet for at opretholde dem alle i en periode, hvor der bliver skåret 2 procent hvert år. Der vil jeg bare hellere give Det Kongelige Kapel og Underholdningsorkestret nogle flere forpligtelser til at spille uden for hovedstaden«, siger Alex Ahrendtsen.

Det svarer til at slå Vikingerne og Metallica sammen, bare fordi de begge spiller musik

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han ser for sig, at Det Kongelige Kapel vil kunne overtage Copenhagen Phils nuværende faste engagementer i Tivoli, men både den forestilling og forslaget om en opsplitningen af DR’s ensembler har dårligt hold i virkeligheden, mener Tivolis tidligere musikchef Henrik Engelbrecht, der nu fungerer som kunstnerisk konsulent for både Det Kongelige Teater og Tivoli.

»Jeg kan forstå dette udspil som en provokation, der skal skabe mest mulig ballade, men som praktisk løsning på noget som helst giver det dårligt mening, om nogen overhovedet. Skal man endelig skille noget ud af DR, bør man gøre det i en selvejende institution med alle ensemblerne samlet. At slå dem i stykker på denne måde er rent hovedet under armen«, siger han og peger på forslaget om at lægge DR Vokalensemblet sammen med operaens kor:

»Uvidenheden er bundløs her. Vokalensemblet og operakoret er to helt forskellige måder at synge på. Det svarer til at slå Vikingarna og Metallica sammen, bare fordi de begge spiller musik«.

I praksis vil det dertil være umuligt at splitte DR Vokalensemblet og DR Koncertkoret, sådan som DF foreslår, tilføjer han: »Det er altså de samme sangere. Koncertkoret er en udvidelse af vokalensemblet. Det vidner desværre om, at folkene bag det forslag faktisk ikke ved, hvad de taler om«.

Politiken har fremlagt DF’s forslag for kulturminister Mette Bock (LA), men det ikke været muligt at få hendes kommentar, oplyser ministeriet. Ministeren forventes klar med et udspil på orkesterområdet i løbet af den kommende tid.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce