Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Kirken er netop blevet restaureret indvendigt og ført tilbage til sit oprindelige arkitektoniske udtryk efter at have været skole, børnehave og menighedshus

Kirken er netop blevet restaureret indvendigt og ført tilbage til sit oprindelige arkitektoniske udtryk efter at have været skole, børnehave og menighedshus

Kultur

Sådan så Sisimiuts blå kirke ud, da den blev opført i 1775 - for 60 tønder spæk

Den gamle kirke er netop blevet restaureret, og den indvies i dag.

Kultur

I 1771 blev 60 tønder fulde af hvalspæk sendt med skib fra den grønlandske koloni Holsteinsborg og hele vejen over havet til København.

Dengang blev hvalspæk brugt som lampeolie i de gadelamper, der oplyste Europas byer, og det var derfor mange penge værd. Fire hvaler havde lagt spæk til forsendelsen, og den blev sendt til København som valuta.

For hvalspækket var betaling for kirken på fotografiet herover, Bethel Kirke i Sisimiut, der var den første kirke i Grønland, der blev opført af de kristne grønlændere selv.

I en dansk avis fra 1773 kan man i spalten ’Mærkværdigheder’ læse om bestillingen, om de 60 tønder spæk og om kirken, der nu var på vej til Grønland – som samlesæt.

Bygningen var blevet prøveopstillet i København, hvorefter alle delene havde fået et nummer, så man kunne gentage opstillingen i Grønland, denne gang permanent.

På vejrhanen står årstallet 1773, men faktisk blev kirken først indviet to år efter på grund af dårligt vejr og epidemier i området.

Ved indvielsen 6. januar 1775 blev et tyndt stykke stof eller papir med et billede af præsten Hans Egede ophængt i kirkens vindue og belyst bagfra, så hans portræt blev kastet ud over byen som en slags lysbillede.

Kirken er netop blevet restaureret indvendigt og ført tilbage til sit oprindelige arkitektoniske udtryk efter at have været skole, børnehave og menighedshus. Og forsømt.

Sisimiut Museum står bag restaureringen, som er støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond. Kirken skal fungere som museum og rumme en udstilling om 1700-tallets møde mellem naturreligion og kristendom.

Den indvies i dag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce