Et guldbelagt bronzehoved af kunstneren Constantin Brancusi fik den højeste salgspris på Christie's forårsauktion.
Foto: Images Ltd. 2017 Christie's

Et guldbelagt bronzehoved af kunstneren Constantin Brancusi fik den højeste salgspris på Christie's forårsauktion.

Kultur

Et guldbelagt bronzehoved og en nazistjålet Picasso solgt på auktion

Christie's sælger for næsten 300millioner Dollars på forårsauktion, deriblandt et maleri af Picassos elskerinde med en vild historie.

Kultur

Åbningsbuddet begyndte på 18 millioner Dollars.

Herefter fulgte en strøm af hurtige, aggressive bud fra forskellige budgivere i auktionshuset Christie's i New York.

Til sidst var det en mand forrest i rummet med en telefon til øret, der løb med det vindende bud: 51 millioner Dollars, cirka 340 millioner kroner.

Det blev prisen for 'La muse endormie' (1913), en patineret bronzefigur belagt af bladguld lavet af kunstneren Constantin Brancusi.

Skulpturen blev dermed det dyreste lotnummer på auktionshuset Christie's forårsauktion, der i alt solgte for næsten 300 millioner dollars.

Manden med telefonen

Manden med telefonen var kunstrådgiver og tidligere Sotheby’s samtidskunstdirektør Tobias Meyer, der bød for en køber på telefon ifølge Artnet News.

Meyer ventede indtil buddene havde nået 34 millioner Dollars, før han bød på Brancusis skulptur.

Romænske Constantin Brancusi lavede den originale skulptur i marmor i 1909-10. Den guldbelagte figur blev støbt i 1913.

Brancusi er en af det 20. århundredes mest indflydelsesrige skulptører. Han var en af de stiftende figurer i Modernismen og dybt involveret i den intellektuelle franske avantgarde-bevægelse sammen med blandt andre Louise Bourgeois, Marcel Duchamp og Pablo Picasso.

Picasso stjålet af nazister

På auktionen var en anden af højdespringerne et historisk vigtigt værk af Picasso: Maleriet 'Femme assise, robe bleue' (1939), et billede af Picassos elskerinde Dora Maar.

Picasso malede det på sin fødselsdag i 1939, kort efter Anden Verdenskrig brød ud. Kort efter dets tilblivelse blev maleriet eksproprieret af nazisterne fra dets jødiske ejer, kunsthandleren Paul Rosenberg.

I slutningen af krigen var maleriet på vej til Tyskland, men det blev sporet og tilbageerobret af franske soldater. Faktisk var en af de ni franske soldater Paul Rosenbergs søn, der ledte gruppen af soldater på tilbageerobringstogtet.

Senere blev historien om maleriet til en film ved navn The Train med Burt Lancaster og Jeanne Moreau i hovedrollerne.

Hos Christie's affødte maleriet med den dramatiske historie en budkrig mellem Francis Outred, Christie's europæiske samtidskunstdirektør og Rebecca Wei, direktør for auktionshusets Asien-afdeling.

Det blev Wei, der løb med hammerslaget på 40 millioner Dollars på vegne af sin klient.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce