Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Borgmester Joy Mogensen (S)ville ønske, at hun havde grebet ind tidligere over for de massive ledelsesproblemer i museumskoncernen Romu, hvor hun er bestyrelsesformand.
Foto: Lars Krabbe

Borgmester Joy Mogensen (S)ville ønske, at hun havde grebet ind tidligere over for de massive ledelsesproblemer i museumskoncernen Romu, hvor hun er bestyrelsesformand.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgmester om problemer på rockmuseum: Vi skulle have grebet ind

Bestyrelsen har lukket øjnene for de store problemer på rockmuseet Ragnarock og resten af museumskoncernen Romu, siger ekspert.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Roskildes borgmester, Joy Mogensen (S), og resten af bestyrelsen for museumskoncernen Romu i Roskilde burde for længst have grebet ind over for det jammerlige arbejdsmiljø i koncernen. Men den har svigtet sit ansvar over for de mere end 100 ansatte.

Det mener tidligere professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Tage Søndergård Kristensen, der i dag er privat konsulent og forsker.

Bestyrelsen burde være skredet ind, allerede da en trivselsundersøgelse i 2014 viste, at mellem 50 og 60 procent af medarbejderne var stærkt utilfredse med direktionen.

»Men bestyrelsen har lukket øjnene«, siger han.

Tage Søndergård Kristensen mener, at bestyrelsen dengang burde have taget særskilte samtaler med direktionen, med mellemledere og med repræsentanter for medarbejderne for at få en uddybning og en forklaring på den dårlige trivselsundersøgelse og på den baggrund have truffet sin beslutning.

I dagens Politiken fortalte, Joy Mogesen, at bestyrelsens analyse var, at det dårlige arbejdsmiljø hang sammen med, at der har været lagt et hårdt pres på medarbejderne de seneste år, idet de har skullet gennem store forandringer med fusioner, nyt rockmuseum og opbyggelse af nye udstilling på flere af koncernens museer.

Det kalder Tage Søndergård Kristensen »en klassisk bortforklaring« og en fordrejning af de resultater, bestyrelsen kendte til:

»Det er jo ikke arbejdspresset, medarbejderne klager over, det er en tyrannisk ledelse«, siger han.

Joy Mogensen siger i dag, at hun er enig med Søndergaard Kristensen i, at omstruktureringer ikke er en undskyldning for det dårlige arbejdsmiljø:

»Men jeg kan ikke ændre på, at det var den måde, vi læste det og drøftede det på i bestyrelsen historisk. Kan vi se nu, at det var en fejl«, spørger hun.

»Ja«.

Bestyrelsesformanden fortæller, at hun ville ønske, at bestyrelsen havde reageret på ’de røde lamper’, at hun beklager ikke at have set omfanget af problemerne noget før og være gået ind i sagen.

»Jeg ville ønske, at vi havde gjort det anderledes tidligere. Nu prøver jeg på fuld drøn på at rette det op, sådan at Romu kommer godt videre, for der er mange gode ting i Romu«, siger hun.

Sagen kommer op på næste bestyrelsesmøde, og Joy Mogensen selv vil deltage i næste personalemøde på Romu, ligesom hun har holdt møde med stedets arbejdsmiljøudvalg med det formål at »komme et skridt nærmere medarbejderne for at få organisationen videre«.

At bestyrelsen ikke har reageret stærkere før, overrasker imidlertid ikke professor og arbejdsmiljøforsker ved Aalborg Universitet Peter Hasle. For arbejdsmiljø tæller normalt ikke meget for en bestyrelse, hvis virksomheden ellers leverer, som den skal, siger han.

En gylden mulighed

I går bragte Politiken en artikel, der på baggrund af samtaler med 20 tidligere og nuværende – og anonymiserede – medarbejdere og med Dansk Magisterforening fortalte, at direktionen på Romu overfuser medarbejdere og mobber folk ud, som den har set sig sur på.

Alligevel sagde borgmester Joy Mogensen i går til Politiken, at hun havde fuld tillid til direktionen og ikke troede på, at den bevidst forsøgte at presse folk til at sige op. Til det siger Tage Søndergård Kristensen:

»Det er jo meget sjældent folks intention at skade nogen. Det handler om, hvad der rent faktisk sker. Og hvis direktøren har råbt og skreget, og medarbejdere er gået grædende derfra, er det det, man må forholde sig til«.

Men Romu’s direktør, Frank Birkebæk, har allerede meddelt, at han går på pension 1. august efter 40 år på museet. Det giver bestyrelsen en »gylden mulighed for at få rettet op på sine egne fejltagelser«, mener Tage Søndergård Kristensen. De kan nu signalere til medarbejderne, at de har hørt dem og vil starte på en frisk.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det værste, de kan gøre, et at vælge en, der fortsætter den gamle kurs. Derfor skal den tænke sig meget, meget grundigt om, før den ansætter en intern ansøger, for så er der en meget stor risiko for, at problemerne fortsætter«, siger han.

Joy Mogensen fortæller, at hensynet til arbejdsmiljøet bliver være »en stor ting« i de kommende ansættelsessamtaler. Det stod klart, allerede inden Politiken skrev om sagen.

Tidligere formand greb ikke ind

Problemet med dårligt arbejdsmiljø har da også eksisteret længe. Allerede i 2010 blev det taget op i bestyrelsen af det daværende bestyrelsesmedlem Vagn Jensen, uden at der skete noget. Dengang var socialdemokraten Poul Lindor Nielsen borgmester og formand for Roskilde Museum, som det hed.

»Det er rigtigt, at Vagn Jensen tog det op. Og jeg sagde til ham, at jeg ville have noget konkret på bordet, han skulle skaffe en medarbejder, der ville fortælle om det. Det fik jeg ikke, og så kunne vi ikke gøre noget«, siger han i dag.

Vagn Jensen røg kort efter ud af bestyrelsen.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden