’Coachella—Woodstock in My Mind’ hedder singlen. Lana Del Rays nye album udkommer på fredag.
Foto: Pr

’Coachella—Woodstock in My Mind’ hedder singlen. Lana Del Rays nye album udkommer på fredag.

Kultur

Næste uges kultur: Kan kitchromantikeren Lana Del Ray mon holde balancen?

Lana Del Ray, vikingespil ved Moesgaard og Nina Saunders er nogle af de ting, Politikens anmeldere vil holde særligt øje med i den kommende uge.

Kultur

DESIGN. Dansk-japansk smykkekunst. The Most Secret Gallery, København. Til 3. juni

Guldsmeden Kim Buck har i mange år drevet galleri og butik i Rådhusstræde i det indre København. I huset ved siden af åbnede han for nogle år siden The Most Secret Gallery, hvor han løbende har givet plads til især udenlandske smykkekunstnere, der ofte ligger så langt fra den skandinaviske smykketradition, som man næsten kan komme.

Og nu har han så slået dørene op for endnu en udstilling, hvor han dels viser nogle af sine egne værker, dels smykker fra de to japanske smykkekunstnere Kazumi Nagano og Kimiaki Kageyama. Begge har rødderne solidt plantet i japansk æstetik, som de tvister, så det bliver ultramoderne, uden at de giver slip på poesien. (hedebo)

BEAT. Lana Del Ray: Lust For Life. Album ude 26. maj

Titlen har hun lånt fra Iggy Pop. Ja, det meste i Lana Del Reys retromaniske univers er lånt. Resten er blåt, gammelt og indimellem også lidt nyt. I traileren til albummet ’Lust For Life’ bor hun i Hollywood-skiltet og jonglerer med planeter, mens hun taler om kunst som flugtvej i turbulente tider.

Hvis man spiller med på den præmis, har Lana Del Rey tidligere sneget uro og drama ind i sit ægteskab med populærkulturens fiktive drømme om Amerika. Men det bliver interessant, om kitschromantikeren kan holde balancen og undgå selvparodiens kollaps. For det er turbulente tider. (Sim-L)

TEATER.  ’Røde Orm’, Moesgaard Museum. Premiere 24. maj

En megaevent! Den får ikke for lidt i præsentationen af ’Røde Orm’, der er blevet til i et samarbejde mellem Moesgaard Museum, Det Kongelige Teater og Aarhus 2017. »En once in a lifetime-oplevelse«, skriver Moesgaard om vikingespillet, der spiller under åben himmel, og som 100.000 publikummer – det er jo bestemt også en sjat! – får mulighed for at opleve.

Læg hertil, at friluftsforestillingen, instrueret af Frede Gulbrandsen, er »fuld af humoristisk mandehørm, der måske vil minde publikum om dramaer som ’Ringenes herre’ og ’Game of Thrones’«. Så bliver det ikke større. (theil)

TV-SERIER.  Twin Peaks, sæson 3. HBO Nordic. Premiere 22. maj

For 26 år siden fristede FBI-agenten Dale Cooper en uvis skæbne, da første eller i virkeligheden anden ombæring af fortællingen om livet i den stillestående, men af ondskab besatte bjergby Twin Peaks sluttede. Hvad der i virkeligheden skete, fortaber sig nok i det dunkle for de fleste. Men var det ikke noget med portierer af tung bordeauxfarvet velour, en dværg, der bakkede snagvendt, og et spejlbillede, hvori agenten til dels så sig renset for sin indre ondskab? Jo, nok og sådan cirka.

Men nu er tiden kommet til at atter at besøge byen, hvor uglerne ikke er, hvad de ser ud til; hvor kaffen er damned good og kirsebærtærten på niveau, og hvor nogle af karaktererne fra dengang stadig findes og bakser med den satans sag fra for mange år siden, da smukke, unge, søde og på overfladen dydige Laura Palmer blev fundet frossen og pakket ind i plastik. Død som en laks fra køledisken. Da-dang, da-dang, som Angelo Badalamenti ildevarslende slog det hele an. (palle)

KUNST. Nina Saunders på Kunsten, Aalborg.  Til 20. august

Nina Saunders er altid god for opsigtsvækkende kunstværker, der bevæger sig hjemmevant i surrealismens farlige hav, hvor utallige mindre kunstnere er forliste. Polstrede møbler og udstoppede dyr bliver forenet på Kunsten i Aalborg i udstillingen ’I Heard a Voice in the Midst of the Four Beasts’, der åbnede i torsdags. (ifv)

KLASSISK.  ’Medea’ , Komische Oper, Berlin. Til medio juli

Hvis man nu var i Berlin, kunne man her i aften gå i Komische Oper – det måske mest spændende af byens tre store operahuse – og opleve komponisten og berlineren Aribert Reimanns operaudgave af tragedien om Medea.

81-årige Reimann er en af de store gamle, og han griber ofte tilbage til solidt stof af forfattere som Shakespeare, Strindberg og Kafka. Hos Reimann er Medea en forfulgt fremmed, forsvarsløs og udleveret til magtens politiske mænd. ’Medea’ spiller til midt i juli. (tm)

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce