Arkivfoto : Peter Hove Olesen
Kultur

Svend Brinkmann: Tænk, hvis vi kunne sige, at vi levede i verdens mest eftertænksomme land

Selv om nyttetænkning kan være udmærket, og nytænkning kan være påkrævet, så er det først og fremmest tid til tænkning. Egentlig tænkning, skriver Svend Brinkmann i sin klumme.

Kultur
FOR ABONNENTER

Hvis vi nu for en stund accepterer præmissen om, at Danmark er en konkurrencestat, kunne vi så i det mindste få lov at diskutere, hvad vi skal konkurrere om?

Jeg har et forslag: Måske kunne vi konkurrere med verdens øvrige lande om eftertænksomhed? Tænk, hvis vi kunne sige, at vi levede i verdens mest eftertænksomme land! Ville det ikke være bedre end at konkurrere om at blive verdens 20.-rigeste land? Eller om at gå frem fra den nuværende 7.-plads på Pisa-ranglisten for matematik?

Problemet er, at egentlig tænkning sjældent gør megen nytte på den slags ranglister, og derfor får vi ikke tilstrækkelig tid til eftertanke. Sommerferien kunne dog være et glimrende tidspunkt at begynde at tænke.

Hvad er tænkning? Egentlig tænkning er et destillat, et indkog af intellektuel aktivitet. Og intellektuel aktivitet har vi selvfølgelig meget af i vores daglige virke i det såkaldte videnssamfund, hvor mange af os er beskæftiget med symbolmanipulation. Det er blot ikke tænkning i egentlig forstand. Det er langt oftere nyttetænkning, som selvfølgelig er et legitimt forehavende, men hvor aktiviteten defineres af dens udkomme.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce