En dansker mener, at økologiske gulerødder skal være en del af fortællingen om de seneste 17 år af vores historie. Søren Ryge, der mandag aften var med til at bestemme, hvilke 15 genstande, der skal med i Nationalmuseets udstilling 'Din ting - vores historie - mente, det skulle være økologiske æg i stedet.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

En dansker mener, at økologiske gulerødder skal være en del af fortællingen om de seneste 17 år af vores historie. Søren Ryge, der mandag aften var med til at bestemme, hvilke 15 genstande, der skal med i Nationalmuseets udstilling 'Din ting - vores historie - mente, det skulle være økologiske æg i stedet.

Kultur

Vores historie de sidste 17 år: Lykkepiller, økologiske æg og krigen i Afghanistan

Til Nationalmuseets kommende udstilling 'Din ting - vores historie' har danskerne haft mulighed for at donere ting, der fortæller om vores historie fra 2000 frem til i dag. Mandag aften udvalgte kendte jurymedlemmer 15 genstande fra borgerne.

Kultur

Frank Hvam spurter ned fra scenen og hen til billederne med de genstande, danskerne den seneste måned har kunnet donere til Nationalmuseets kommende udstilling 'Din ting - vores historie'. For han ved, at museets direktør Rane Willerslev er på udkig efter samme genstand som han selv.

Nemlig en Harry Potter-bog, der fortæller om bølgen af fantasy-litteratur, der kom med Harry Potter og Ringenes Herre i 00'erne.

»Min egen barndom var fyldt med litteratur, der var så uendeligt trist. Og måske er fantasy også en form for eskapisme, for nogle gange er vi måske nødt til at forsvinde i en anden verden og ikke forholde os til alting«, siger Frank Hvam.

Han er et af de otte jurymedlemmer, der skal vurdere og udvælge 15 ting ud af de i alt 101, der præsenteres mandag aften på Nationalmuseet ved et show med tilhørende publikum.

Harry Potter-bogen bliver accepteret af de andre jurymedlemmer og kommer med i udstillingen 'Din ting - vores historie', der fortæller vores historie de seneste 17 år - fra årtusindeskiftet til i dag. Udstillingen åbner for publikum 30. november på Nationalmuseet og kommer til at bestå af 30 genstande.

15 af dem har museet allerede valgt. Det tæller blandt andet en hash-bod fra rydningen af Pusher Street i 2004 og fodboldspilleren Nadia Nadims spillertrøje fra EM-finalen mod Holland denne sommer.

Æg og piberenser

Livsstilseksperten Anne Glad er også en del af juryen, og hun har også taget et smugkig på billeder af danskernes donationer. En espresso-maskine, mener hun, skal være en del af Nationalmuseets nye samling.

»Den siger noget om forbrugerisme og convenience. Vi vil gerne have espresso, men vi vil ikke arbejde så hårdt for det«, siger hun.

Juryen får 10 minutter til at gå fra scenen for at se på billederne. Søren Ryge giver sig god tid til at udvælge de genstande, han mener er vigtige for vores historie.

Han vælger økologiske gulerødder, som han dog mener bør udskiftes med økologiske æg, for æg er »bedre og nemmere at udstille«, samt en piberenser, der får ham til at huske tilbage på de »50 indiskutabelt lykkelige år med mig og min piberenser«.

Juryen, der ellers består af Nationalmuseets direktør Rane Willerslev, DR's mellemøstkorrepondent Puk Damsgård, betonarbejder og forfatter Jacob Mathiassen, iværksætter Birgit Aaby og museumsdirektør på Museum Lolland-Falster Ulla Schaltz, vælger hver især tre genstande. 24 i alt.

På omkring 50 minutter bliver det kogt ned til 15, og man kan diskutere, om det er tid nok.

Lidt gakket

På hver stol ligger der en rød og en grøn seddel. De giver publikum mulighed for at give sit besyv med, hvis juryen ikke kan blive enig.

Og da kortene en gang bliver taget i brug i debatten om et krus med Muhammed-tegninger, får det forfatteren Jacob Mathiassen til at sige det, der måske er flere, der tænker: »Jeg synes, det her er lidt gakket«.

»Det her er Nationalmuseet, og I kører det lidt som X-Factor. Det er ikke genstandene, der er noget i vejen med. Det er den måde, I kører det på«, siger han, mens han sidder på podiet sammen med de andre jury-medlemmer.

Og showet kører videre med udvælgelse af de sidste genstande.

Seniorforsker på Nationalmuseet Lars K. Christensen, der også er på scenen, svarer på kritikken, at museet med denne udstilling har valgt at give ordet til borgerne, og at de som museumsfolk ikke skal gøre sig til dommere over, hvad danskerne mener, der skal udstilles.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce