Illustration: Liv Ajse

Illustration: Liv Ajse

Har du også Facebook på hjernen? Derfor er du afhængig af sociale medier

Vi er på Facebook, Twitter og Snapchat som aldrig før. 76 procent af danskerne besøger dagligt et socialt medie, viser nye tal. Har det taget overhånd? Ja, siger eksperter og tidligere ansatte ved Facebook og Google. Og nu også – næsten – topchef Mark Zuckerberg selv. Problemet er, at platformen er fyldt med knapper og andre features, der er stærkt vanedannende. Forstyrrelserne skader vores hjerner og evne til at fungere i samfundet, lyder kritikken.

FOR ABONNENTER

Lad os begynde hos rotterne, og Burrhus F. Skinners berømte forsøg fra 1930’erne.

Den amerikanske adfærdsforsker lukkede et sulten eksemplar ned i en lille avanceret boks. Når rotten skubbede til en knap i boksen, blev den belønnet med foder.

Hurtigt lærte den sig selv at trykke på knappen i boksen, når den var sulten – for at tilfredsstille sit behov, mætte maven.

Så justerede Skinner legen en smule. Og det er nu, det bliver interessant.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr
  • »Lige da Rasmus Seebach kom frem, var han jo også Tommys dreng, og da han så blev stor, så smed han den«

    Hugo Helmig blev i sommer dansk popstjerne med sin allerførste single. Og nu venter Tyskland.

    Men han er også en teenager, der troede, at han kunne snige sig uden om sit efternavn. Og egentlig helst vil være sammen med sin nye kæreste. Hele tiden.

    Vi fulgte i hælene på Helmig og hans unge band – i garderoben, i sminken og på scenen i København. Med nerverne uden på det hvide scenetøj. Og hjemme på loftsværelset i forældrenes byhus i Aarhus.

    Læs det store interview med Hugo Helmig her.

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce