Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bidstrup Stine
Foto: Bidstrup Stine

Det ændrer børns vaner varigt, når forældrene læser højt for dem, viser ny undersøgelse. »Forældre underkender ofte betydningen af deres eget eksempel for børnene«, siger Ulla Flye Andersen, tale- og sprogkonsulent.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Højtlæsning med børnene sætter varige spor

Danmarks Biblioteksforening kæmper for en national læsestrategi, som skal stimulere børns dalende læselyst.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det ændrer børns vaner varigt, når forældrene læser højt for dem, peger en ny undersøgelse for Danmarks Biblioteksforening på.

45 procent svarer, at de som børn fik læst højt af deres forældre en eller flere gange om ugen. Og hele 90 procent af deltagerne med børn svarer i undersøgelsen ja til, at de i dag selv læser eller har læst højt for deres mindre børn.

»Undersøgelsen viser, at læses der højt for én som barn, kan det sætte gang i en positiv spiral, så man som voksen selv bliver bedre til at læse for sine egne børn«, siger formanden for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen.

Undersøgelsen viser også, at de, der fik læst højt af forældrene som børn, selv læser mere som voksne.

Knap ti procent flere af dem, der som barn fik læst højt en til tre gange om ugen, læser som voksne mere end dem, der kun fik læst højt et par gange om måneden.

Kæmper for national læsestrategi

For tale- og sprogkonsulent Ulla Flye Andersen med mange års speciale i børns sprogtilegnelse er effekten af højtlæsning ingen overraskelse.

»De erfaringer, som børn tager med fra den trygge base i hjemmet, er dem, de tager med sig ud i verden«.

»Når Kasper Schmeichel er så god en målmand, så er det jo også, fordi han har øvet sig og haft handskerne på fra en meget tidlig alder. Men forældre underkender ofte betydningen af deres eget eksempel for børnene«, siger Ulla Flye Andersen.

Samtidig peger hun på, at forskning også viser, at selv de læsesvageste forældre har ressourcer, når de får den rigtige vejledning.

Danmarks Biblioteksforening kæmper for en fælles national læsestrategi for børn. Den skal munde ud i en stribe anbefalinger af, hvordan forældre, skoler og biblioteker kan stimulere børns dalende læselyst.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden