Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Boel
Foto: Peter Boel

Designeren Jerszy Seymours har udsat køkkenet for et malerangreb og rokeret rundt, så elementerne er stablet oven på hinanden.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Glem alt om det hyggelige samtalekøkken: Man kan da sagtens stable køleskabet oven på komfuret

Designeren Jerszy Seymour udfordrer det underspillede samtalekøkken med en farveeksplosion hos Etage Projects. Det er både tankevækkende og underholdende. Men er det nok?

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Køleskabet er helt tomt. Opvaskemaskinen ser ud, som om den aldrig har været i brug. Og der er ingen varme i kogepladerne. Men bortset fra de detaljer er Jerszy Seymours køkken fuldt funktionsdygtigt. Det ser bare ikke sådan ud.

’Sacred Mountain’ hedder udstillingen hos Etage Projects i Borgergade i København, der viser værker af den tyske designer og kunstner Jerszy Seymour. Hovedværket er køkkenet, der består af køkkenelementer, som er kastet lidt hulter til bulter op ad og på hinanden, så de danner et bjerg. Malet i kraftige farver, der nærmest ser ud, som om de er sprøjtet på, er Jerszy Seymours køkken alt andet end almindeligt, og skal man bruge noget i de øverste skabe, må man tage den stige i brug, som Seymour stiller til rådighed.

Peter Boel
Foto: Peter Boel

Den stærke orange farve danner baggrund for de redskaber, som Jerszy Seymours vil have os til at bruge i sit køkken.

På væggen hænger redskaber, man kan bruge, hvis man skal kokkerere, og i rummet ved siden af er der opstillet et spisebord med en tilhørende taburet, hvor man kan indtage sin mad. En skrigende orange farve dækker møblerne, der er fremstillet i et plastiklignende materiale, der får alt inventaret til at se ud, som om det er lavet i modellervoks – hvilket er med til at trække den sidste rest af alvor ud af Jerszy Seymours køkkeninstallation.

Det er her, man bliver lidt forvirret. For Jerszy Seymour, der blev født i 1968, er opvokset i London og nu bosiddende i Berlin, er faktisk uddannet designer. Han kan skabe ting, der har en ægte funktion, og han har arbejdet sammen med både Magis, Alessi og Vitra; efter sigende er han en af den britiske designer Jasper Morrisons store idoler.

Er det kunst?

Jasper Morrison er funktionalist til fingerspidserne og skaber intet overflødigt, men han er også optaget af, hvad design overhovedet kan og skal. I en tid, hvor vi har så rigeligt af alt – i hvert fald mange af os – må man som formgiver konstant spørge sig selv, om vi skal bruge flere møbler og flere ting til køkkenet.

Sådan tænker Jasper Morrison, og det betyder, at de ting, han designer, er så fri for dekoration og modeluner, at de kan bruges nu og i al tid fremover.

Hvad sker der med design, når man vrider så meget i det, at det ikke længere kan bruges?

Umiddelbart er det ikke til at afkode, hvad Jerszy Seymour vil sige med sit dekonstruerede køkken, sine møbler og vægmaleriet ’Abstract Cave-ism’. Det hele ligger meget langt fra traditionelt design, og placeret i de hvide, tomme gallerirum fremstår det som ren kunst – helt blottet for funktion. Men Jerszy Seymour får os til at overveje, hvordan et køkken skal se ud, og hvordan en ordentlig taburet bør se ud, før vi overhovedet kan tage det seriøst.

Design, funktion og forbrug

Hvad sker der med design, når man vrider så meget i det, at det ikke længere kan bruges? Skal de ting, vi skaber i dag, overhovedet løse praktiske problemer, eller skal tingene i virkeligheden fortælle os, at vi ikke har brug for flere ting?

Jerszy Seymour kommer ikke selv med svaret, men med sine værker holder han et spejl op for os forbrugere. Han holder også et spejl op over for designbranchen og for den traditionelle dyrkelse af gesamtkunstwerket, hvor alle elementer helst skal spille sammen, som man blandt andet kan se det i Arne Jacobsens Royal Hotel, hvor han designede alt helt ned til dørhåndtag og knopperne på gardinstængerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I Jerszy Seymours verden er der ikke noget, der rigtig passer sammen. Hans ting stikker i alle retninger og kommenterer med deres grove og klodsede formsprog den dyrkelse af det perfekte og det smukke, som vi er underlagt.

Skal design ikke kunne mere end at løse indretningsopgaver? Skal vi kun omgive os med smukke ting? Det er måske nogle af de spørgsmål, som Jerszy Seymour stiller.

Måske – for det er faktisk lidt svært at vide, hvad han vil sige os. Og svært at vurdere, om det er nok bare at stille en masse spørgsmål. Især når man ikke kan finde svarene i hans værker.

Det er derfor, det er så underholdende og opløftende at se ’Sacred Mountain’. Alt er til forhandling – selv køkkenets status som den varme og hyggelige kerne i ethvert hjem. Og nu ved vi, at man sagtens kan male et køleskab.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden