Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt

Åbn brystet, og vær i kontakt med dig selv. På et manderetreat i det sydlige Sverige tog 26 mænd for nylig livtag med manderollen. Politiken var med. Foto: Jens Hartmann

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overraskende tal: Kønsrollerne er i opløsning – og det er vi glade for

Næsten to ud af tre mener, at de faste kønsroller er ved at forsvinde, viser en Megafon-måling. De fleste finder det frigørende.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det giver ikke længere sig selv, at en mand er forsørger, og at en kvinde går hjemme med børnene.

Ifølge et flertal af danskerne er de faste kønsroller, hvor normer og traditioner sætter rammerne for mænd og kvinder, i opløsning.

Det viser en måling, Megafon har lavet for Politiken og TV 2 som en del af Politikens sommerserie om maskulinitet og mandens nye rolle i vores liv og kultur.

61 procent af de adspurgte erklærer sig enige eller overvejende enige i, at kønsrollerne er i opløsning. Det gælder 67 procent af de adspurgte mænd og 54 procent af de adspurgte kvinder.

Og det ser ud til, at det er en udvikling, de fleste er glade for. 55 procent kalder det »frigørende«, mens 15 procent mener, at det er »frustrerende«.


Det er positivt, mener mandeforsker og lektor på RUC Kenneth Reinicke.

»Jeg tror, de fleste mennesker kan se den pris, både mænd og kvinder kan komme til at betale ved at skulle efterleve traditionelle kønsroller. Der bliver færre og færre, der synes, at det er fedt med endimensionelle og afgrænsede kønsroller, hvor kvinden tager sig af hjem og børn, og manden gør karriere«, siger han.

Ifølge målingen er mænd næsten lige så positivt indstillede over for kønsrollernes opløsning, som kvinder er. Det er overraskende, mener Christian Groes, der er kønsforsker og lektor ved RUC. Der findes nemlig en fordom om, at danske mænd generelt ikke er så begejstrede for ligestilling, siger han.

Hver anden mand i målingen betegner udviklingen som »frigørende«, mens det samme gælder 6 ud af 10 af kvinderne.

»Den går imod opfattelsen af, at danske mænd er resistente over for ligestillingstankegangen og er mere kønsdiskriminerende og forstokkede end i vores nabolande Sverige og Norge. Det har måske ikke helt så meget på sig, som man går og tror«, siger Christian Groes.

Hægtet af

Samtidig mener 19 procent af de adspurgte mænd dog, at udviklingen er »frustrerende« – dette gælder 10 procent af kvinderne.

Mandeforsker og forskningsleder på Rigshospitalet Svend Aage Madsen påpeger i den forbindelse, at der er grupper af mænd, som ikke kan finde deres plads i en tid uden faste kønsroller og derfor bliver hægtet af.

Han mener, at mænd i dag er uligestillet på fire områder – på sundhedsområdet, på

samlivsområdet, på uddannelsesområdet og i forældreskabet.

»Men det er ikke den samme form for uligestilling, som kvinder har været udsat for, hvor de blev undertrykt. Det er snarere nogle strukturer i samfundet, som mænd har svært ved at klare sig i«, siger han.

Samtidig er der tegn på, at de traditionelle værdier fortsat spiller en rolle for nogle mænds selvopfattelse, fortæller professor Ann-Dorte Christensen fra Aalborg Universitet.

En undersøgelse af slagteriarbejdere og ambulancereddere, som hun var med til at udgive i 2014, viste blandt andet, at arbejdsløshed og det ikke at kunne forsørge sig selv og sin familie fik mange mænd til at føle sig utilstrækkelige, fortæller hun:

»Altså præcis det, der tidligere havde stor betydning for manderollen«, siger Ann-Dorte Christensen.Research: Gitte Rønberg/ Politiken Research

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden