0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Emma Sejersen
Foto: Emma Sejersen

Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Franciska Rosenkilde, Alternativet, ærgrer sig »virkelig meget« over det udskudte projekt.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Åbningen af nyt kulturcenter i København er udskudt op til flere år kort før åbning

Et nyt kulturcenter på Østerbro bliver udskudt mindst halvandet år på grund af alvorlige byggefejl. Fejlene blev opdaget få uger før åbningen.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»En skandale», »pinligt for kommunen« og »helt syret«.

Efter at være blevet udskudt flere gange og flere år skulle Kulturcenter Kildevæld på Østerbro have åbnet denne sensommer.

Men få uger før åbningen af det nye kulturcenter, fandt Københavns Kommune ved et byggetjek ud af, at den nye konstruktion var smækfyldt med alvorlige byggefejl, der vil føre til fugt og skimmelsvamp.

Nu står byggeprojektet over for en omfattende renovation og måske endda ombygning – en manøvre, der vil tage mindst halvandet år.

Det skriver TV 2 Lorry.

»Det er et decideret skandaleprojekt. En skandale af dimensioner. Det er helt ufatteligt, at man kan nå så langt i processen, før man opdager de fejl«, siger Allan Marouf, der er formand for Østerbro Lokaludvalg, til TV 2 Lorry.

Han var selv med til at kickstarte projektet for mere end ni år siden.

Centeret skulle have stået klar for tre år siden

Da visionen om Kulturcenter Kildevæld som en tilbygning til skolen af samme navn på Østerbro blev undfanget, og pengene afsat, var det planen, at den nye bygning skulle stå klar i 2016.

Men tidsplanen for kulturcenteret med bibliotek, gymnastiksal, værksteder, café og et ’klimarum’ begyndte hurtigt at skride, og en ny åbningsdato blev i stedet sat til oktober 2017. Det blev siden revideret til september 2018.

Og senest lød meldingen så, at kulturcenteret ville stå klar, så Østerbroborgerne langt om længe kunne tage det i brug denne sommer – en melding der kort tid efter blev revideret til efteråret 2019, kunne man læse i Østerbro Avis.

I januar i år holdt overborgmester Frank Jensen, (S), tale til rejsegilde på bygningen, hvor han til håndværkere og entreprenører sagde, at det var »opmuntrende at se, hvor langt I er kommet«.

Men kort før åbningen blev forvaltningen orienteret om, at en indvielse på ingen måde kunne komme på tale. Det fremgår af dokumenter, TV 2 Lorry har fået aktindsigt i.

Skimmelsvamp og en utæt bygning

Ved gennemsyn af bygningen i slutningen af maj måned og begyndelsen af juni fandt forvaltningen graverende byggefejl, herunder skimmelsvamp og en utæt bygning.

Den 19. juni – altså godt og vel to måneder inden den officielle indvielsesceremoni – blev Kultur- og Fritidsudvalgets medlemmer af forvaltningen informeret om forsinkelsen. Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Franciska Rosenkilde (Å), blev informeret samtidig med resten af udvalget om de alvorlige byggefejl.

I et skriftligt svar til TV 2 Lorry siger borgmesteren, at hun ærgrer sig »virkelig meget« over det udskudte projekt, for »der er i den grad brug for et kulturcenter på Ydre Østerbro«. Derfor vil hun og forvaltningen prioritere at få åbnet kulturcenteret hurtigst muligt.

»Jeg er stærkt utilfreds med, at åbningen udskydes. Derfor er det også vigtigt for mig, at vi finder en løsning for midlertidige aktiviteter, så borgerne på Østerbro kan få flere kulturtilbud«.

Byggesagen har fået Socialdemokratiets Jonas Bjørn til at rette henvendelse til Kultur- og Fritidsforvaltningen og bede om redegørelse for, hvordan det kunne gå så vidt.

»Det er en skandale, det her. Jeg synes faktisk, man er i sin gode ret til at være utilfreds som Østerbroborger, for vi kan ikke leve med det her. Det er pinligt for kommunen, det er pinligt for politikerne. Og det er især børnefamilierne, det går ud over«, siger Jonas Bjørn (S), medlem af kultur- og fritidsudvalget, til TV 2 Lorry.

Københavns Kommune skal nu køre en såkaldt syn og skøn-sag, der skal klarlægge, hvordan fejlene kan udbedres, samt hvem der er ansvarlig for fejlene. Ifølge sekretariatet for byudvikling i Københavns Kommune burde der være en afklaring på syn og skøn-sagen inden for seks måneder.

Annonce

»Det betyder også, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at svare på, i hvilket omfang bygningen skal renoveres«, skriver sekretariatet i et skiftligt notat sendt til TV 2 Lorry.

»På nuværende tidspunkt foregår der en hasteregistrering af byggeriet ved voldgiftsinstituttet, hvor der sker en grundig registrering og besigtigelse af byggeriet. Det endelige omfang af omkostningerne står først klart, når de tekniske undersøgelser samt placering af ansvar mellem parterne foreligger«, oplyser sekretariatet.

Alt imens må borgerne i området på Ydre Østerbro fortsat spejde langt efter det kulturelle fyrtårn, de blev stillet i udsigt for flere år siden.

»Jeg synes, det er endnu mere kritisabelt, at man ikke kommer i gang i stedet for at vente på syn og skøn-sagen. Man kan jo sagtens bygge, mens sådan en sag kører«, påpeger lokaludvalgsformanden Allan Marouf.

»Det her område på Østerbro har længe været underprioriteret, når det kommer til kulturelle tilbud. Vi vil så gerne kunne tilbyde kultur til dem, der bor her og bruge stedet til at binde Ydre Østerbro og Indre Østerbro sammen«, siger han.

Men det kommer ikke til at ske foreløbigt.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden