Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Denne artikel er en gave fra Kenneth Nørgaard. Som Politiken-abonnent kan du ubegrænset dele artikler med dine venner og familie.
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland
Foto: De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland

Inge Lehmann slapper af i solen - måske i sit sommerhus nord for København, hvor hun lavede store dele af sin forskning

Denne kvinde var mere badass, end du aner: Overset dansk verdensstjerne får endelig sin plads i rampelyset

Hun forskede, til hun var 99, fik en karriere, der spændte fra Danmark til USA, og hun regnes i dag blandt historiens vigtigste videnskabskvinder. Alligevel har geofysikeren Inge Lehmanns folkelige gennembrud været længe undervejs. Det kommer et nyskrevet skuespil måske til at ændre på.

FOR ABONNENTER

Vi befinder os i begyndelsen af 1930’erne i et sommerhusområde nord for København. I én af de mange haver står rækker af æsker med OTA Solgryn placeret på græsplænen foran det lille sommerhus. Hver kasse er fyldt med kort og papirer, der nøje beskriver jordskælv fra hele verden.

Én kasse indeholder observationer fra Tokyo, en anden Azorerne. Kvinden bag det noget usædvanlige arkiv hedder Inge Lehmann. Egentlig er hun ansat som leder af den seismiske afdeling ved Geodætisk Institut, men fordi hendes stilling er administrativ , må hun gemme sin forskning til fritiden. Derfor sidder hun dér, alene i græsset, omgivet af brugte havregrynsæsker, mens hendes søster har samlet familien i en festlig anledning inde i byen.

Tillykke med gaven!

Du skal blot oprette en profil, og så kan du læse videre.

Opret profil

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

Forsiden