0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Science Source/Ritzau Scanpix
Foto: Science Source/Ritzau Scanpix

Farvelagt gravering af Jane Austen, der skrev masser af breve til storesøsteren Cassandra. Langt de fleste brændte Cassandra selv efter Janes død, men ganske få har overlevet.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu skal det sælges på auktion: 'En juvel' af et brev fra Jane Austen er fuld af modetips og ventes at indbringe en formue

Forfatteren Jane Austen skrev i tusindvis af breve, men langt de fleste blev brændt efter hendes tidlige død. Et brev til søsteren forventes nu at indbringe op imod 1 million kroner på auktion.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det skønnes, at Jane Austen skrev 3.000 breve i et liv, der strakte sig over 41 år. Flere år efter Austens død i 1817 brændte hendes efterladte alle de breve, de kunne få fingre i, og kun 161 overlevede. Heraf var de 97 breve stilet til storesøsteren Cassandra, der selv var fremmest blandt dem, der af ukendte grunde brændte Janes breve i 1840’erne.

Et fire sider langt brev fra 16. september 1813 udbydes 23. oktober hos auktionshuset Bonhams i New York. Bonhams mener ifølge avisen The Guardian, at brevet kan indbringe, hvad der svarer til mellem 553.000 og 825.000 danske kroner.

Kathryn Sutherland, anerkendt Austen-ekspert, kalder brevet for »en juvel«. Det er skrevet 4 år før forfatterindens død, og hun havde lige udgivet sit hovedværk, ’Stolthed og fordom’.

Brevet er fuld af modetips til søsteren, en grundig og kæk dokumentation af, hvordan det pænere borgerskab formodedes at gå klædt i de mere socialt ambitiøse landdistrikter i tiden omkring Napoleonskrigene. Jane Austen skrev om, hvordan båndene på en smart hat skulle sidde, og hvor brede de skulle være i år og med hvilke farver, og hun skrev og stort og småt i den fysisk lille verden, der var hendes. Austens mor var syg på det tidspunkt, og den hjemmeboende datter (Jane Austen giftede sig aldrig) håber, at moderen »ikke længere får brug for igler«.


Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden