0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Camilla Stockmann: Din hjerne vil bilde dig ind, at dette dyre maleri er værd at begære

Et kunstværk er altid mere end et spekulationsobjekt. Det er noget andet end guld eller schweizerfranc. Noget af det vilde ved kunst er, at den har evnen til at transformere sig foran vores øjne og ændre værdi, alt efter hvad vi får at vide om den. Mekanismen er kendt blandt filosoffer og os, der lever i længerevarende parforhold, skriver Camilla Stockmann i ugens kulturkommentar.

Bruun Rasmussen Kunstauktioner
Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner

I 1960 blev det solgt for 9.600 kroner. Nu er er det solgt til udlandet for 31,5 millioner kroner.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

For nogle år siden befandt jeg mig på Statens Museum for Kunst, da jeg tilfældigvis overhørte en samtale mellem to ansatte: Museet havde, dengang Leo Swane var direktør, givet slip på en stor samling af de bedste værker af Hammershøi. Da jeg kontaktede museet, bekræftede man historien:

Da Swane tiltrådte stillingen i 1931, var en hel sal viet til den danske symbolist. 28 malerier var udlånt af Alfred Bramsen, der foruden at være tandlæge og en stor fortaler for råkost, også var kunstmæcen. Hans plan var antagelig at skænke hele Hammershøi-samlingen til museet i Sølvgade i København ved sin død, men den nye direktør betakkede sig. Swane brød sig ikke om nordisk tungsind og stille stuer og bad om at få Bramsens malerier løftet ned af deres søm og leveret tilbage med den officielle forklaring, at museet led af pladsmangel. Siden købte Leo Swane stort ind af den kernesunde danske naturalisme og ikke mindst af sin egen bror Sigurd Swane.

Fast forward til denne uge: Her satte Hammershøi-maleriet ’Interiør fra Strandgade 30’ rekord ved at blive det dyreste kunstværk solgt på en dansk auktion med et hammerslag på 31,5 millioner kroner hos Bruun Rasmussen. Tilbage i 1960 solgte auktionshuset det selvsamme værk for 9.600 kroner. Dermed er maleriet af kunstnerens kone, Ida, der læser i en bog ved vinduet i hjemmet på Christianshavn, blevet utrolig mange gange dyrere på knap 60 år.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts