0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kinas ambassade ville have skulptur i København fjernet

Ambassaden har forsøgt at presse Københavns Kommune til at fjerne statue, der støtter Hongkong-demonstranter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kunstneren Jens Galschiøts otte mener høje 'Skamstøtte' skal efter planen stå foran Folketinget frem til 21. april.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den kinesiske ambassade i Danmark har presset Københavns Kommune for at få fjernet en skulptur på slotspladsen foran Christiansborg.

Det skriver Jyllands-Posten.

Den 23. januar blev der på slotspladsen rejst en otte meter høj skulptur lavet af den danske kunstner Jens Galschiøt, som vil yde 'moralsk opbakning' til demonstranterne i Hongkong og sætte fokus på magtanvendelsen mod disse.

Dagen før – den 22. januar – henvendte en repræsentant for den kinesiske ambassade sig til Københavns Kommune, der har givet tilladelse til opstilling af kunstværket.

»Ambassaden gav udtryk for, at man fandt statuen misvisende i forhold til de faktuelle forhold i Hongkong, og at man anså opstilling af statuen som en indblanding i interne kinesiske forhold«, står der ifølge Jyllands-Posten i et telefonnotat udarbejdet af kommunen.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Ambassaden mener, at statuen vil krænke kinesiske turister

Ambassaden gjorde det i telefonsamtalen klart, at statuen ville 'være krænkende for særligt de mange kinesiske turister, som besøger Folketinget', og at den ville kunne udgøre 'en sikkerhedsrisiko'.

Desuden at 'statuen ville være skadelig for dansk-kinesiske relationer og det venskabelige forhold mellem det kinesiske og danske folk'.

»Ambassaden nævnte, at det ville være klogt at tilbagetrække tilladelsen til statuen«, står der ifølge Jyllands-Posten i telefonnotatet.

Pia Kjærsgaard (DF), medlem af Folketingets Præsidium, kalder den kinesiske ambassades opførsel for 'trættende'.

»De kan pakke sammen. Det er utroligt, hvordan de mener, at de kan kommandere rundt med vores folkestyre«, siger hun til Jyllands-Posten.

Udenrigsministeren: Kina her ret til at sige, hvad de mener

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skriver i en mail til avisen, at den kinesiske ambassade 'naturligvis' har 'mulighed for at udtrykke sine vurderinger og synspunkter'.

»Men jeg vil også gøre det klart, at det ikke må resultere i en praksis, der strider mod danske love«, lyder det fra udenrigsministeren.

Han noterer sig, at det kinesiske ønske ikke blev efterkommet af Københavns Kommune.

Kunstværket skal efter planen stå på Slotspladsen frem til 21. april.

Den kinesiske ambassade er ikke vendt tilbage på Jyllands-Postens henvendelser.

Københavns Kommunes økonomiforvaltning oplyser til avisen, at den har oplyst ambassaden, at skulpturen er opsat i overensstemmelse med gældende dansk lov.

ritzau

Annonce

Læs mere