0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Kæmpe skridt fremad for arkæologien«: Droner skal afsløre dansk kulturarv fra luften

Et nyt forskningsprojekt skal kortlægge historien fra luften ved hjælp af droner.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Arne Døssing Andreassen, udlånt af Nationalmuseet.
Foto: Arne Døssing Andreassen, udlånt af Nationalmuseet.
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange af fortidens historiske levn er endnu ikke fundet af arkæologer, fordi de simpelthen gemmer sig på steder, hvor man ikke kan komme frem til fods.

»Det drejer sig om alle slags vådbundsområder, som moser, enge og lavvandede søer, som vi ikke tidligere har kunnet undersøge med vores udstyr uden at få vand i gummistøvlerne«, siger Mads Dengsø Jessen, der er seniorforsker på Nationalmuseet.

Men nu er de arkæologiske målingsinstrumenter takket være den teknologiske udvikling blevet så små, at de kan transporteres af flyvende droner. Et nyt forskningsprojekt skal udvikle denne metode og kortlægge vores kulturarv fra luften med den.

Vi ved, at der er store mængder fund, for eksempel metaller, i området, og dem kan vi forhåbentlig lokalisere nu

Projektet, der bliver kaldt Arkæodrone-projektet, er et samarbejde mellem DTU Space, Nationalmuseet, Vikingeskibsmuseet i Roskilde og Skanderborg Museum.

»Det er to teknologier, der møder hinanden – droneflyvning og magnetiske målinger«, forklarer Dengsø Jessen, der er en af lederne af projektet.

Dronerne bliver udstyret med geofysiske sensorer, som kan registrere rester af eksempelvis skibe, bygninger og våben.

»Man tager nærmest en slags elektronisk røntgenbillede af de øverste jordlag fra luften, der så kan vise, hvor der er ler, sten, metaller, nedgravninger og så videre«, siger Dengsø Jessen.

Det betyder, at man med ’arkæodroner’ kan kortlægge skibsvrag og stenalderbopladser, der før har været skjult for nutiden, fordi de ligger under vand.

Grafik Arne Døssing Andreassen, udlånt af Nationalmuseet.
Foto: Grafik Arne Døssing Andreassen, udlånt af Nationalmuseet.

Her illustreres det, der hedder topografisk scanning og arkæomagnetisk opmåling med en drone. Det er denne form for undersøgelse af fortidslevn, som ’Arkæodrone-projektet’ skal foretage.

Illerup Ådal i Østjylland er et af de vådbundsområder, hvor man fra tidligere fund af våben og skeletdele ved, at der har været omfattende ofringer i jernalderen netop dér. Men hvor stort et område, det egentlig dækker over, og om der gemmer sig flere genstande i jorden, har ikke været til at sige, fordi det har været utilgængeligt for forskere:​

»Vi ved, at der er store mængder fund, for eksempel metaller, i området, og dem kan vi forhåbentlig lokalisere nu«, siger Dengsø Jessen.​

I området er der før blevet fundet alt fra sværd, buer og skjolde til håndværksgenstande og hesteseletøj.

Dengsø Jessen mener, at dronerne kan blive »et kæmpe skridt fremad for arkæologien« og den viden, vi har om vores fælles historie.

»Det her vil betyde, at vi kan optimere vores arbejde og blive klogere på det historiske landskab. Vi kan få større viden om, både hvordan og hvor vi rent bogstaveligt har levet«.​