Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lucas Barioulet/Ritzau Scanpix
Foto: Lucas Barioulet/Ritzau Scanpix

En plakat kæder navnet Polanski sammen med det franske ord for voldtægt. Den hænger tæt på Salle Pleyel, hvor de franske filmpriser Cesar skal uddeles, og er blot et eksempel blandt flere protester, der skaber opmærksomhed omkring de anklager om seksuelle overgreb, der knytter sig til Roman Polanski.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Roman Polanski afviser at møde op til »offentlig lynchning« ved prisfest i aften

Aktivister har protesteret over 12 Cesar-nomineringer til den kontroversielle instruktør Roman Polanski. Han kalder anklagerne »syge sinds fantasier«.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Når den franske filmpris Cesar i aften uddeles i Paris, bliver det uden en af dens hovedpersoner. Instruktøren Roman Polanski møder nemlig ikke op, på trods af, at han er nomineret i ikke færre end 12 kategorier.

I årenes løb har i alt seks kvinder anklaget ham for seksuelle overgreb, og debatten om hans fortid har fået aktivister til at protestere over Cesar-komiteens beslutning om at hædre ham.

Det har forstærket konflikten, at nomineringerne skyldes hans nye film om et berømt justitsmord. Han har nemlig i foromtalerne af filmen kædet justitsmordet sammen med den behandling, han selv har fået i offentligheden i forbindelse med kvindernes anklager. Polanski nægter sig skyldig med en enkelt undtagelse, som han dog aldrig er dømt for.

I en udtalelse til nyhedsbureauet AP skriver han, at prisfesten har udviklet sig til en »offentlig lynchning«.

»Syge sinds fantasier bliver nu behandlet som dokumenteret fakta«, konstaterer Polanski desuden i udtalelsen til AP.

Loic Venance/Ritzau Scanpix
Foto: Loic Venance/Ritzau Scanpix

Den 86-årige instruktør ønsker ikke at deltage i aftenens prisfest.

Film om justitsmord

For nylig fik den ophedede debat om Polanskis mange nomineringer den samlede bestyrelse bag Cesar-prisen til at træde tilbage. Også selv om det ikke er dem, der står bag de 12 nomineringer, men derimod akademiets 4.313 medlemmer.

Bestyrelsen var dog nødt til at reagere, idet hyldesten til Polanski blev set som et udtryk for, at institutionen i det hele taget trænger til en opdatering, hvad angår såvel ligestilling som diversitet og gennemsigtighed, skrev Variety.

Efter prisfesten vil der hurtigst muligt blive nedsat en ny bestyrelse, som vil se på, hvordan man kan implementere reformer og modernisere institutionen.

Polanskis nye film hedder ’An Officer and a Spy’ og handler om Alfred Dreyfus, en fransk officer med jødisk baggrund, der var centrum for det, der senere blev Dreyfus-affæren. Officeren blev på falsk grundlag dømt for spionage til fordel for Tyskland. Filmens franske titel, ’J’accuse’, henviser til et åbent brev af den franske intellektuelle Émile Zola, der i 1898 kritiserede Dreyfus’ banemænd og beskyldte dem for antisemitisme og mangel på beviser.

Polanski har flere gange, eksempelvis i et interview med The New York Times, kædet Dreyfus-affæren sammen med den række af anklager om seksuelle overgreb, der igennem årene er blevet rettet mod ham. I filmens pressemateriale blev han af den franske interviewer Pascal Bruckner portrætteret som et offer for »vore dages neofeministiske mccarthyisme«.

Martin Bureau/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Bureau/Ritzau Scanpix

Polanskis nye film på plakaten i Paris.

Seks kvinder anklager

Omtrent samtidig med at filmen skulle have premiere, stod en fransk skuespiller frem med nye voldtægtsanklager mod Polanski, skrev den franske avis Le Parisien. Hun blev dermed den sjette kvinde, der satte Roman Polanski i forbindelse med voldtægt, seksuelle overgreb eller sex med mindreårige.

Voldtægten skulle ifølge skuespiller Valentine Monnier være foregået i instruktørens skihytte i Schweiz i 1975, da hun var 18 år gammel. Polanski afviste via sin advokat »på det skarpeste«, skrev The New York Times.

Annonce

I 2017 anklagede den tyske skuespiller Renate Langer Roman Polanski for at have voldtaget hende i 1972, da hun var 15 år gammel – også i hans schweiziske skihytte.

I 2010 anklagede den britiske skuespiller Charlotte Lewis ham for at have misbrugt hende seksuelt tilbage i 1983, da hun var 16 år gammel.

En kvinde, der offentligt kun kendes som ’Robin’, har sagt, at han gjorde hende til et »seksuelt offer« i 1973, da hun var 16 år.

I 2017 anklagede kunstneren Marianne Barnard instruktøren for at have forgrebet sig på hende, da hun var 10 år gammel.

Desuden ligger der stadig en uafsluttet sag i det amerikanske retssystem om ’sex med en mindreårig’, den dengang 13-årige Samantha Geimer. Polanski har kendt sig skyldig i anklagerne, men har aldrig modtaget dom i sagen, idet han flygtede til Frankrig, hvor han fortsat bor.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden