0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Joachim Adrian
Arkivfoto:: Joachim Adrian

Dizzy Mizz Lizzy i øvelokalet tilbage i 2016. Lige nu er de igen i øvelokalet forud for albumudgivelse og turn.é

Arrangører får hjælp i marts. April er usikker: Dizzy Mizz Lizzy er i øveren for at forberede sin turné, men måske bliver den aflyst. Og hvad sker der så?

Regeringen vil for hele marts kompensere arrangører, der som følge af coronavirussen har måttet aflyse eller udskyde koncerter og andre store begivenheder eller spille for tomme sæder og tribuner. Fra april er udsigten til hjælp mere end usikker.

Kultur

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hver formiddag mødes de i øvelokalet i Nordvest-kvarteret i København, de tre musikere i Dizzy Mizz Lizzy. ​

Igen og igen skal sangene fra albummet, Alter Echo, der udkommer 20. marts, arbejdes igennem, så alt er klar til starten på trioens danmarksturné, som indledes 3. april i Næstved. Måske.

»Det er en meget mærkelig situation. Vi står og knokler løs med at forberede nogle koncerter, men vi ved ikke, om de kommer til at finde sted. Eller hvad der skal ske, hvis de må aflyses på grund af coronavirus. Hvad vil det koste, og hvem skal betale?«, spørger Tim Christensen.

Med den ordning kan sportsklubber, koncertarrangører, messer og andre, som har været nødt til at aflyse eller afvikle kampe uden publikum, søge kompensation for de tab, der har været

Sangeren og guitaristen kender ikke svaret. Men de seks store arenakoncerter, som Dizzy Mizz Lizzy har planlagt med afslutning i Royal Arena i København og Ceres Arena i Aarhus 17. og 18. april, kan hurtigt komme i fare.

»Hvis de bliver aflyst, står vi med bandet og hele holdet bag produktionen, som selvfølgelig mister indtægt, ligesom arrangørerne. Det siger sig selv, at vi nødigt vil skuffe vores fans, der har ventet på turneen«, siger Tim Christensen.

Tirsdag meldte rockkollegerne i D-A-D, at bandets to planlagte kæmpekoncerter i Jyske Bank Boxen i Herning 20. marts og i Royal Arena i København 21. marts begge flyttes til henholdsvis 30. og 31. oktober.

Det er for tidligt at sige, hvor meget dette kommer til at koste statskassen

Arrangørerne bag i hvert fald disse koncerter ser nu ud til at kunne få hjælp til at klare det tab, den sene udskydning påfører dem. Tirsdag eftermiddag lancerede regeringen en kompensationsordning, hvor større arrangementer, som »aflyses, ændres væsentligt eller udskydes som følge af statsministerens opfordring til at aflyse arrangementer med 1.000+ deltagere på grund af covid-19« vil kunne ansøge om kompensation fra staten, annoncerede erhvervsminister Simon Kollerup (S) ved et pressemøde i Finansministeriet sammen med finansminister Nicolai Wammen (S) og skatteminister Morten Bødskov (S).

»Med den ordning kan sportsklubber, koncertarrangører, messer og andre, som har været nødt til at aflyse eller afvikle kampe uden publikum, søge kompensation for de tab, der har været«, siger Simon Kollerup.

Dertil kommer arrangementer med mere end 500 deltagere, som er målrettet såkaldte covid-19-risikogrupper som »ældre eller helbredsmæssigt sårbare« omfattet af ordningen.

Ordningen giver kompensation for tabte indtægter ved aflysning af omfattede arrangementer og kompensation for merudgifter ved udskudte arrangementer. Der er tale om en hjælp til, »at vi kommer igennem det«, siger Kollerup. Kompensationen må således ikke resultere i en fortjeneste for arrangøren, fremgår det af regeringens faktaark.

»Men når man tager et ansvar i vores erhvervsliv og følger anbefalingerne, så følger vi også op med en kompensationsordning«, siger erhvervsministeren.

Hvad så fra april?

I første omgang gælder ordningen alene aflyste eller væsentligt ændrede arrangementer, som skulle finde sted fra 6. til 31. marts. Herunder altså også arrangementer, som skal afvikles med færre eller helt uden tilskuere, sådan som tilfældet er med de danske superligakampe disse uger.

Annonce

Mens Live Nation Danmark, der arrangerer D-A-D-koncerterne i Herning og København, dermed umiddelbart vil være omfattet af ordningen, vil det samme indtil videre ikke gælde samme arrangørs planlagte koncerter med Dizzy Mizz Lizzy fra april.

Regeringen vil senere tage stilling til, »om og hvordan ordningen skal forlænges« afhængig af udviklingen, fremgår det af faktaarket.

Samtidig med kompensationen til arrangørerne skal ny hastelovgivning mere generelt understøtte danske virksomheders evne til at betale regningerne, når omsætningen svigter på grund af manglende kunder i butikken. Det sker ved midlertidigt at udskyde betalingsfristerne for moms, arbejdsmarkedsbidrag og A-skat, hvilket ifølge finansminister Nicolai Wammen vil øge virksomhedernes likviditet med omkring 155 millioner kroner.

Regeringen vil endnu ikke sætte præcise tal på, hvor mange penge man er parat til at bruge på kompensationsordningen, på likviditetstiltag og de opfølgende initiativer, man allerede nu varsler.

»Det er for tidligt at sige, hvor meget dette kommer til at koste statskassen. Men der er ingen tvivl om, at der selvfølgelig vil være en regning. For så vidt angår kompensationsordningen, der løber her i marts måned, tror jeg, det er 90 millioner kroner, vi vurderer, at det vil koste. Derudover er der udgifter til de tiltag, vi tager i forhold til likviditet på nogle hundrede millioner, og dertil vil der komme yderligere udgifter«, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  USA står over for et historisk vigtigt valg midt i coronakrisen. Og mens den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, overhaler Trump i alle målinger, påstår præsidenten, at valgsystemet er korrupt, og at brevstemmer vil føre til massivt valgfusk. Trump sår tvivl om demokratiet, mens demonstranter tørner sammen i de amerikanske gader, så de mest bekymrede begynder at tale om borgerkrig.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.