0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Koster over 1 milliard kroner: Nordisk Film foreslår nyt Palads i København tegnet af BIG

Politikerne i Københavns Teknik- og Miljøudvalg blev mandag præsenteret for planer om at rive den over 100 år gamle Palads-biograf ned og erstatte den med en ny biograf- og kontorbygning.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det sidste ord er ikke sagt i striden om fremtiden for den farverige, nedrivningstruede biograf Palads midt i København.

Mandag eftermiddag præsenterede Nordisk Film Biografer, der ejer Palads, politikerne i Københavns Teknik- og Miljøudvalg for en ny plan om at rive Palads ned og erstatte den med en bygning tegnet af Bjarke Ingels Group, BIG.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Palads med Vesterport Station i forgrunden.

Projektet lægger op til at erstatte den over 100 år gamle biograf med en 18 etager høj bygning med grønne tage. Det vurderes at ville koste over én milliard kroner.

»Nordisk Film og BIG vil skabe et nyt ikonisk biograf-lokomotiv i København City,« hedder det blandt andet i den 42 sider lange præsentation, som Politiken Byrum har fået udleveret af Teknik- og Miljøforvaltningen.

Bygningen tæller 14.950 kvadratmeter over jorden og 11.000 kvadratmeter under jorden og skal efter planen stikke 69,5 meter i vejret – blot en halv meter lavere end Arne Jacobsens SAS-hotel overfor.

Selve biografsalene placeres under jorden, mens resten af bygningen skal bestå af kontorer, som »vil aktivere Axeltorv i dagtimerne før de første biografforestillinger«, skriver Nordisk Film Biografer. Det skal »revitalisere« det historiske underholdningstorv over for Tivoli.

»Placeringen er fantastisk, men bygningen er udtjent, så vores plan er at udskifte den med en ny biograf samme sted,« siger Asger Flygare Bech-Thomsen, adm. direktør i Nordisk Film Biografer.

Præsentationen var en såkaldt bygherrepræsentation uden for det ordinære møde, hvorfor der endnu ikke ligger noget, som politikerne skal tage endelig stilling til. Nordisk Film Biografer er idémand til projektet, men ønsker at finde en ekstern bygherre og investorer.

Ingen plan om overdækning af banegrav

Det er ikke første gang, at Nordisk Film foreslår at rive Palads ned.

I januar 2017 kunne Politiken afsløre, at en privat udvikler i samarbejde med DSB Ejendomme og Nordisk Film Biografer havde indstillet til Københavns Kommune, at man rev den gamle biografbygning ned, overdækkede banegraven over naboen Vesterport Station og byggede højhuse med boliger og en ny biograf på arealet.

Det skabte store folkelige protester med det højeste antal høringssvar i kommunens historie.

»Jeg synes, at banegravsprojektet var et godt projekt, men vi har nok erkendt, at det har nogle komplikationer. Projektet har haft en lang behandling i Københavns Kommune, fordi det er kompliceret, og jeg kunne også være bekymret for, om det virkelig kan finansieres,« siger Asger Flygare Bech-Thomsen.

I det nye projekt er der ingen planer om at overdække banegraven.

Det nye Palads er udformet som en »porøs« bygning, hvor dele er adskilt fra hinanden, så man kan gå imellem. Samtidig foreslår Nordisk Film Biografer at bruge anledningen til at ommøblere Axeltorv en smule, blandt andet med et amfiteater i forbindelse med biografens lave terrasse.

»Man kan se, at mange andre torve har mere liv end Axeltorv. Det vil vi gerne lave om på,« siger Asger Flygare Bech-Thomsen.

BIG: Arkitektur som er dansk filmkunst værdig

Det har ikke været muligt at få et interview med BIG, men i en email udtaler stifter og partner Bjarke Ingels, at tegnestuen har ønsket at skabe »et tredimensionelt grønt og levende byrum med hængende haver«.

»Vi ønsker med det nye Palads – med sine åbne og højloftede sale, inviterende terrasser og taghaver og sine himmelbelyste, nedsænkede gadestrøg – at genskabe Palads som en premierebiograf i verdensklasse med en arkitektonisk oplevelse, som er dansk filmkunst værdig,« uddyber Bjarke Ingels.

Bjarke Ingels Group
Visualisering: Bjarke Ingels Group

K: Langt til målet

Det var onsdag ikke muligt at få en kommentar fra teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL), og Borgerrepræsentationens største parti, Socialdemokratiet, nåede kun med til en del af præsentationen, hvorfor partiet endnu ikke har taget stilling til projektet.

»Vi er blevet præsenteret for en løs skitse og glæder os til at se et mere konkret forslag, før vi tager stilling til det,« siger Lars Weiss, medlem af Teknik- og Miljøudvalget for Socialdemokratiet.

Fra Det Konservative Folkeparti lyder der ikke begejstring for det nye projekt.

»Projektet er meget massivt og levner ikke meget plads til det historiske. Det fylder både meget under og over jorden. Jeg synes ikke, det giver plads og rum til det gamle voldanlæg, og det giver ikke noget tilbage til byen,« lyder dommen fra konservatives Jakob Næsager.

Du lyder ikke, som om du vil stemme ja?

»Det er jo ikke et færdigt projekt, men jeg vil sige, at der er lang vej til målet. I Ritt Bjerregaards tid fik vi konservative enstemmigt vedtaget, at man ikke måtte bygge højt i middelalderbyen – og vi har stadig den opfattelse, at man ikke bygger over seks etager på Palads-grunden,« svarer Jakob Næsager.

Vi har set masser af forslag til fancyarkitektur med hængende haver og masser af begrønning, men det har som regel set anderledes ud i virkeligheden

De grønne tage giver han heller ikke meget for.

»Vi har set masser af forslag til fancy arkitektur med hængende haver og masser af begrønning, men det har som regel set anderledes ud i virkeligheden,« siger Næsager.

Bjarke Ingels Group
Illustration: Bjarke Ingels Group

Første Palads åbnede i 1912

Palads Teatret blev Nordeuropas største forlystelsescenter og Københavns fineste biograf, da det i 1912 slog dørene op i byens tidligere banegårdsbygning på Axeltorv.

Allerede fem år efter, i 1917, blev bygningen revet ned og erstattet med den, der stadig står i dag, men som siden 1978 er blevet ombygget flere gange.

Den farverige facade kom til i 1989, da kunstneren Poul Gernes – under stort folkeligt postyr – blev ansat til at udsmykke facaden, som han i 1960’erne og 70’erne havde udsmykket Herlev Hospitals indre.

Nedrivningsplaner allerede i 90’erne

De første tanker om at rive Palads ned blev luftet allerede i 1990’erne, opdagede Nordisk Film Biografer-direktør Asger Flygare Bech-Thomsen, da han gennemgik sin forgængers kasser i forbindelse med det nye projekt.

Nordisk Film Biografer har denne gang undersøgt, om det var muligt at undgå en nedrivning. Men, siger Bech-Thomsen:

»Vores konklusion er, at en væsentlig ombygning ikke vil bringe os derhen, hvor vi gerne vil. Den enkelte sal har ikke den kvalitet, man forventer af en biograf i dag, og selve bygningen gør det svært at drive en biograf effektivt.«

De høje vinduer i bygningen er blændet for at holde lyset ude af biografsalene, og bygningen giver ikke plads til de nyeste teknologier, har det tidligere lydt fra Nordisk Film Biografer. I 2018 meldte virksomheden, at man har brugt 70 millioner kroner de seneste 10 år på at vedligeholde Palads – en regning, man forventer vil stige.

Hvilke materialer det nye biograf-kontor-kompleks skal bygges med, har man endnu ikke lagt sig fast på, men Bech-Thomsen understreger, at projektet skal bygges »så miljøskånsomt som muligt«.

Hvorfor ikke ombygge?

I august 2018 interviewede Politiken Byrum to afgående arkitekter fra Arkitektskolen Aarhus, som i deres afgangsprojekt havde taget udgangspunkt i en bevaring og omdannelse af den gamle biografbygning.

De foreslog at omdanne biografen til hotel og bygge en ekstra etage i stål oven på bygningen.

Det mest bæredygtige ville jo være at ombygge bygningen, så den enten kunne bruges til biograf eller noget helt andet, i stedet for at rive ned og bygge nyt?

»Det er jeg faktisk lidt i tvivl, om du har ret i. For det første vil en ombygning kræve væsentlige ressourcer, fordi bygningen ikke passer til sit formål. Samtidig har det nye projekt jo biografsalene under jorden, og det er for mig en optimal måde at gøre det på, også energimæssigt,« svarer Asger Flygare Bech-Thomsen.

Under jorden er der tempereret, så varmeregningen bliver mindre om vinteren, og køleregningen bliver mindre om sommeren, lyder forventningen. Samtidig vil den nye bygning have bedre adgang for kørestole.

Kan være klar på tre år

Efter at have præsenteret politikerne for projektet, vil Nordisk Film Biografer gå på jagt efter investorer og arbejde videre på projektet i samarbejde med kommunen.

Er I villige til at lave større ændringer, hvis det bliver efterspurgt fra politikerne?

»Vi anerkender fuldstændig, at det her er nødt til at ske i et samarbejde med København. Vi er klar til at lave den bygning, som kommunen efterspørger, men også en biograf, som københavnerne kan få det samme forhold til, som de har til Palads,« svarer Asger Flygare Bech-Thomsen.

Hvad er jeres plan, hvis politikerne forkaster projektet?

»Så må vi jo starte forfra.«

Godkender politikerne projektet, håber Nordisk Film Biografer at have den nye biografbygning færdig tre år senere.

Bjarke Ingels Group
Visualisering: Bjarke Ingels Group

Denne artikel er udgivet i samarbejde med Politiken Byrum.

Rettelse: Nordisk Film vil ikke selv bruge en milliard kroner på et nyt Palads, som en tidligere rubrik ellers kunne give indtryk af, men i stedet forsøge at finde en bygherre og eksterne investorer.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts