0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Anonymous/Ritzau Scanpix
Foto: Anonymous/Ritzau Scanpix

Den dag i dag er kuplen på domkirken Firenze stadig den urede kuppel i verden med det største spænd.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

600 år gammelt mysterium er løst: Forskere har endelig fundet ud af, hvordan kuplen på ikonisk domkirke blev bygget

Et rombeformet mønster i murværket gør kuplen både let og stærk, viser ny forskning.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Svaret er romber.

I hvert fald helt kort fortalt.

Det er et rombeformet mønster i murværket i den gigantiske kuppel på domkirken i Firenze, der gør, at den ikke dratter sammen. Det er også det mønster, der gjorde, at man i årene fra 1420 og til kuplen stod færdig i 1436 kunne bygge kuplen med et tværmål på 44 meter helt uden at bruge stillads til at understøtte den.

Det viser ny forskning, som amerikanske og italienske forskere har publiceret i en videnskabelig artikel i tidsskriftet Engineering Structures.

Ved at analysere, hvordan murstenene ligger i den ottekantede kuppel, er forskerne kommet frem til, at den bærer sig selv ved hjælp af et særligt sildebensmønster, som betyder, at det lilla net på tegningen herover bærer kuplen, mens de andre sten ikke bliver udsat for så stort tryk og dermed ikke behøver at være lige så svære i godset.

På den måde kunne arkitekt Filippo Brunelleschi bygge en kæmpe selvbærende kuppel.

Forskerne skriver, at metoden ikke er ukendt i eftertiden, hvor blandt andet en af Peterskirkens kupler er konstrueret ud fra samme model.

I Renæssancen var arkitekttegninger ikke, hvad de er i dag, og arkitektur var ikke en skrivebordsdisciplin, men et håndværk. Måske derfor gik Brunelleschis byggemetode tabt for eftertiden.

Alligevel peger forskerne på, at arkitektfamilien med efternavnet Sangallo, der stod for mange af renæssancens berømte byggerier, har været bekendt med teknologien, som de selv videreudviklede og benyttede.

Den dag i dag er det muligt at bestige kuplen i Cattedrale di Santa Maria del Fiore, der først begynder 52 meter over jorden, og som på indersiden er bemalet med freskoer af Vasari.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?