0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Handout/Ritzau Scanpix
Foto: Handout/Ritzau Scanpix
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Usædvanligt fund: 1.700 år gammelt gulv dukker op et par meter under jordoverfladen

Arkæologer i Italien havde på fornemmelsen, at der var noget særligt at komme efter i jorden nord for Verona. Men det tog næsten 100 år at få sat udgravningen i gang.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I næsten et helt århundrede har et område i Negrar di Valpolicella nord for Verona i Italien ventet på at få besøg af arkæologerne. Her fandt man tilbage i 1922 spor efter en romersk villa opført i det tredje århundrede efter vores tidsregning, og man havde en fornemmelse af, at der kunne være mere at komme efter.

Men udgravningen blev forladt i 1920’erne, det ene årti tog det andet, og der blev ikke sat nye udgravninger i gang før sidste sommer, hvor de arkæologiske myndigheder i Verona sendte et hold arkæologer ud i det bakkede landskab.

Coronapandemien satte en midlertidig stopper for udgravningen, men nu, hvor arkæologerne endelig har fået lov at vende tilbage til arbejdet, har de gjort et opsigtsvækkende fund: Et par meter under jordoverfladen, under en række vinstokke, opdagede de et smukt ornamenteret mosaikgulv, skriver The Guardian.

»Efter utallige årtiers laden stå til er dele af gulvet og fundamentet i den romerske villa, der blev lokaliseret af forskere for et århundrede siden, endelig kommet frem i lyset«, jubler myndighederne i Negrar di Valpolicella på et Facebook-opslag.

Hvad man præcis har tænkt sig at stille op med fundet, fremgår ikke, men ifølge borgmesteren i Negrar di Valpolicella, Roberto Grison, der har udtalt sig til den lokale avis L’Arena, er det nu planen, at offentligheden på en eller anden måde skal kunne opleve den romerske villas mosaikgulv, som menneskefødder første gang trippede hen over for omkring 1.700 år siden.

»Vi er af den overbevisning, at en kulturel udgravning af en sådan værdi fortjener opmærksomhed og bør fremhæves«, udtaler borgmesteren.

I samarbejde med andre myndigheder vil borgmesteren derfor nu »finde måder, hvorpå denne skat kan opleves«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden