0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Privatfoto
Foto: Privatfoto

Jens Philip Yazdani er tidligere vært på Radio4.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk debattør om afbrænding af politistation: »Det er godt. En proportionel og effektfuld aktion«

Debattør og tidligere vært på Radio4, Jens Philip Yazdani, kritiseres af politikere for at opfordre til afbrænding af politistationer.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Debattør og tidligere radiovært på Radio4, Jens Philip Yazdani, har i et Facebook-opslag i weekenden ytret forståelse for, at amerikanske demonstranter har brændt en politistation i Minneapolis af efter en betjents drab på den 46-årige sorte mand George Floyd.

»Det er godt. En proportionel og effektfuld aktion«, skriver han om demonstranternes afbrænding af politistationen og fortsætter:

»Når politiet konsekvent slagter sorte mennesker, mens myndighederne mere eller mindre ser passivt til, bør befolkningen selvfølgelig tage skeen i egen hånd – og stoppe politiet«.

Jens Philip Yazdani, der også er tidligere formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, skriver i opslaget, at han opfatter racisme og diskrimination mod den sorte befolkning i USA som et strukturelt problem.

Han mener derfor, at det er nødvendigt med et opgør og henviser til en tale af den amerikanske rapper Killer Mike, der opfordrer til at brænde det racistiske system ned i metaforisk forstand ved blandt andet at organisere sig og stemme ved valg.

Jens Philip Yazdani mener dog, at amerikanerne godt kunne sætte ild til flere politistationer:

»Men jeg synes godt, han (Killer Mike red.) kunne tilføje, at de (sorte red.) alt imens, de venter på næste valg, godt kunne brænde flere politistationer af«.

Danske politikere rystet

Opslaget har fået flere politikere op i det røde felt.

Det socialdemokratiske folketingsmedlem, Lars Aslan, henvender sig direkte til Radio4 i et tweet.

Her spørger han kanalen, om Jens Philip Yazdani stadig kan være ansat hos dem, »når nu han er tilhænger af at brænde politistationer ned?«.

Jens Philip Yazdani har indtil for nyligt har været vært på programmet ’Den Næste Generation’ på Radio4 og gør Lars Aslan opmærksom på, at han ikke længere er ansat på kanalen i en kommentar til opslaget.

Hos Dansk Folkeparti er gruppeformanden og retsordfører, Peter Skaarup, decideret rystet. Heller ikke han forholder sig til, at Jens Philip Yazdani ikke længere er ansat, men skriver, at det er »fuldstændigt uacceptabelt, at Radio4 har en vært ansat, der opfordrer til afbrænding af politistationer«.

Jens Philip Yazdanis Facebook-opslag er siden slettet af Facebook. Ifølge debattøren selv fordi det strider med det sociale medies retningslinjer ved at opfordre til vold.

Politiken arbejder på at få en kommentar fra Facebook for at få det bekræftet.

Filmet af vidner

Den 46-årige amerikaner George Floyd døde 25. maj efter at være anholdt af fire betjente fra Minneapolis Politi. En af dem sad længe med knæet på Georges hals, selv om den anholdte gentagne gange sagde, at han ikke kunne få vejret.

En uafhængig obduktion viser, at George Floyd døde, fordi han blev kvalt. Det skrev flere internationale medier tirsdag aften.

Hændelsen blev filmet af vidner. Alle fire betjente er fyret. Betjenten med knæet på Floyds hals blev fredag sigtet for drab og uagtsomt manddrab.

Dødsfaldet har udløst demonstrationer i ikke bare Minneapolis, men i mindst 30 byer over hele USA. Flere steder har fredelige demonstrationer udviklet sig til butiksplyndringer og ildspåsættelser.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?