0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Engang kunne man blive henvist til yoghurtsalonen på Strøget af sin læge. Nu er tarmbakterierne over os igen

I starten af det 20. århundrede ramte en yoghurtbølge det meste af Europa. Det moderne samfund blev med al sin fart, uro, stress og dårlig kost betragtet som usundt, ja, unaturligt. Yoghurten var redningen, fordi den smagte af romantiseret landliv. Historien om vores indre bakterie- og tarmkultur peger lige ind i vores egen tid, hvor fermentering og foodie-blogs skyller ind over os.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Fermentering og probiotik skyller ind over os i disse år. Det gjorde det også i begyndelsen af det 20. århundrede, hvor en yoghurtbølge ramte Europa.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Dyrk dig selv, lyder et slogan for en kombuchabaseret drik, hvis særlige smag og næringsegenskaber er resultatet af en levende symbiose af bakterie- og gærkulturer.

I de seneste fem år har man nærmest ikke kunnet åbne et livsstilsmagasin uden at kunne læse om fermentering, probiotiske midler og mikrobielle kostråd. Ny forskning har bragt det enorme og komplekse økosystem af mikroorganismer, der bor på og ikke mindst i vores krop, i fokus.

Naturen er flyttet ind i kroppen, der er en jungle af mikroorganismer i vores tarme. Men det er faktisk ikke første gang, vi har været optaget af naturen i vores tarme. I slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af det 20. århundrede var der også en sundhedsbølge med udgangspunkt i vores tarmbakterier, komplet med tarmskylninger og læger, der sendte deres patienter på yoghurtkur.

I 1909 åbnede der en yoghurtsalon i Løveapoteket på Amagertorv i København. Her kunne både »lysthavende og patienter«, og ikke mindst »strøgdamer«, som det hed i en anmeldelse fra Politiken samme år, nyde en forfriskende skål yoghurt med kiks og puddersukker, lavet på en særlig bakterie, Lactobacillus bulgaricus.

Yoghurten blev ikke alene solgt som værende sund for fordøjelsen, men også som et virksomt middel mod svækkelse forårsaget af alderdom. En skål yoghurt med den gode bakterie var livsforlængende og beskyttede mod demens. I avisen Nationaltidende skrev anmelderen: »Vi havde i går lejlighed til at aflægge et besøg på den nye kuranstalt, der allerede har samlet et ikke ringe antal kurgæster, som er mødt efter henvisning fra deres læge«.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere