Det er 26. september 1991. Lidt uden for den lille by Oracle i det sydlige Arizonas ørkenlandskab er tusindvis af mennesker og medier fra hele verden samlet rundt om en bygning, der ligner en hybrid af et gigantisk drivhus og en rumstation.
Otte personer, fire mænd og fire kvinder, iført identiske blå dragter er på vej ind i bygningen og vinker smilende til det fremmødte publikum, inden de lukker den lufttætte dør bag sig. Samme dør, som de først åbner igen 26. september 1993, da Mission One i Biosphere 2 er fuldendt. I nøjagtig to år lever de otte såkaldte ’biospherians’ som de første mennesker nogensinde i en verden med en anden biosfære end Jordens.
Inde i Biosphere 2’s lukkede økosystem, der består af syv forskellige biotoper – fra regnskov og savanne til marskland, hav med koralrev og landbrug, alle inklusive dyreliv– arbejder de otte målrettet med at holde liv i livet omkring dem og dermed også i sig selv, alt imens de løbende samler og analyserer data. De er hovedpersonerne i en slags planetarisk realityeksperiment, pionerer i en hidtil uset udforskning af menneskets forhold til naturen, som på en og samme gang handler om at udvikle en ny økologisk bevidsthed og foregribe den nye rumalder med bosættelser på andre planeter.
En af de otte var videnskabsmanden Mark Nelson. Selv om han havde været en del af det hold af videnskabelige og kreative kræfter, som i næsten tyve år havde arbejdet frem mod dette øjeblik, kunne Nelson ikke forberede sig på oplevelsen af at træde ind i Biosphere 2 den efterårsdag i 1991 og lukke døren bag sig.
»Det var drøm, der blev til virkelighed, men også en virkelighed, som blev til en drøm. Pludselig var der kun otte mennesker og denne ubeskriveligt smukke lille verden. Det var første gang, vi var ’alene’ indeni, og det gik for alvor op for os, at vi stod foran vores livs eventyr, foran en rejse ind i ukendt land«.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv en del af fællesskabet på Politiken
Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Prøv nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her