0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Silke Briel / HKW
Foto: Silke Briel / HKW

Aby Warburgs vilde billedatlas viser, hvordan han med klemmer og nåle har plottet et væld af kunstværker fra antikken op på tavler side om side med reklamebilleder, spillekort, smykker m.m.

5 hjerter: Hans vilde atlas var en billedeksplosion, der blev forløberen for Instagram

I Berlin flekser man for tiden de intellektuelle muskler med to imponerende udstillinger om den tyske kunsthistoriker Aby Warburg. Hans vilde ’Mnemosyne Atlas’ er genskabt for første gang, og i mødet med de originale værker vækkes det hele til live.

FOR ABONNENTER

Man skal forestille sig en tid før digital fildeling. Før filformaterne jpeg og tiff. Før pdf’er, vedhæftninger, wetransfer etc. Dengang billedfilen havde form som et negativ, et lysbillede, et postkort, et avisudklip og var en lille fysisk størrelse i en papmappe. Et stykke papir, som kunne klæbes på et andet stykke papir og sidenhen nåles op på en opslagstavle, som var der tale om en sjælden sommerfugl.

Det er dem, som møder øjet på udstillingen ’Aby Warburg: Bilderatlas Mnemosyne – The Original’ i Haus der Kulturen der Welt i Berlin. En analog billedeksplosion, som på alle måder spejler det uendelige flow af billeder, der findes i vores samtid. Kopier af kunsten for eksempel, delt i det uendelige som digital information. Men her: pap og nåle.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce