0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Han risikerede 10 år i fængsel: Aktivist slipper med bøde for at livestreame tyveri på Facebook

En afrikansk aktivist, der som politisk demonstration forsøgte at stjæle en gammel afrikansk begravelsesstok på et fransk museum, er idømt en bøde på 15.000 kroner.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Michel Euler/Ritzau Scanpix
Foto: Michel Euler/Ritzau Scanpix

Mwazulu Diyabanza er født i Congo, men bor i Frankrig. Han er med i bevægelsen Unité Dignité Courage, som protesterer imod, at gamle kolonimagter stadig ejer og udstiller afrikanske genstande.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I princippet kunne han have fået op til 10 års fængsel. Men slap med en bøde. Den 42-årige congolesiskfødte Emery Mwazulu Diyabanza, som bor i Frankrig, forsøgte 12. juni i selskab med tre andre at fjerne en udstillet afrikansk genstand fra museet Quai Branly i Paris, som protest imod at tusindvis af historiske afrikanske genstande befinder sig på museer i de tidligere kolonimagter.

»Vi tager det tilbage, som blev stjålet fra os«, sagde han under aktionen, som han livestreamede på Facebook.

Tidligere har han arrangeret tilsvarende aktioner i Marseille og i Holland. Optrinnet i Paris begrundede han siden sådan her: »Det faktum, at jeg skal betale med mine egne penge for at se den arv, som hører hjemme der, hvor jeg kommer fra, men som blev taget fra os med magt, fik mig til at tage beslutningen om at handle«.

Onsdag blev Diyabanza og to af hans medsammensvorne dømt til at betale en bøde på, hvad der svarer til 15.000 danske kroner. Deres forbrydelse bestod i, at de på museet havde taget en kæp, som i 1800-tallets Tchad blev brugt ved begravelser – og forsøgt at få den med ud, hvilket vagterne dog forhindrede.

Quai Branly-museet er opført med det formål at huse kunst fra tidligere franske kolonier, og ifølge museets advokat er der på museet 10.000 genstande fra tidligere franske kolonier.

De franske myndigheder har under retssagen argumenteret med, at den slags happenings er unødvendige, eftersom Frankrig siden 2018 har forhandlet med afrikanske lande – på initiativ af præsident Emmanuel Macron.

Ifølge Diyabanza og hans meningsfæller befinder der sig alene i Frankrig 90.000 historiske genstande fra Afrika, og selv om Macron for to år siden anbefalede museerne at levere dem tilbage til deres oprindelseslande, er det indtil videre kun sket med 26 genstande.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce

Forsiden