0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Isak Hoffmeyer/Pressefoto fra Aarhus Teater
Foto: Isak Hoffmeyer/Pressefoto fra Aarhus Teater

Foto: Isak Hoffmeyer /AT

Bør tynde skuespillere spille tykke? Kan en hvid kvinde spille farvet mand 2022?

De danske teatre har problemer med kulturarven. Moderne dagsordener om køn, seksualitet og etnicitet kommer på tværs af klassikerne, og senest har Det Kongelige aflyst ’Othello’ for ikke at træde forkert. Vi har spurgt direktøren for et af de store teatre, hvordan teatrene skal manøvrere.

FOR ABONNENTER

klassikere og kulturarv kan volde teatrene problemer. I de første mange år af dansk teaters 300-årige levetid har instruktører og teaterdirektører nogenlunde frit kunnet sætte stykker op med eksempelvis kuede kvinder, slavegjorte sorte, latterliggjorte skabsbøsser eller personer med handikap. Men i en tid med identitetspolitik og diskussioner om, hvordan minoriteter fremstilles, er der sket noget.

Senest har Det Kongelige aflyst ’Othello’ for at undgå en sag om racestereotypier. I 2019 undveg samme teater minefeltet i en ny helaftensballet om Karen Blixens liv og iscenesatte en rituel stammedans i modlys, så danserne uanset hudfarve bare fremstod sorte. Aarhus Teater havde til gengæld diskussioner om de overvægtige roller i Christian Lollikes ’Kagefabrikken’ i sidste sæson, fortæller teatrets direktør, Trine Holm Thomsen.

Få flere sider for kun 1 kr.

Hos Politiken giver vi plads til flere perspektiver, så du kan blive klogere på, hvad andre mener.

Prøv 30 dage for 1 kr.