Hvad Ferrarien gemte ...

Stormende kærlighed, okkultisme – og action for resten.

Bøger

En amerikansk universitetsmand, der i parløb med en smuk, ung italiensk baronesse med en mystisk familiehistorie stormer rundt for at finde en mystisk gammel bog, som rummer nøglen til en stor og farlig viden.

Det minder måske umiddelbart om noget, vi kender, men ’Den forbudte bog’ har større litterære ambitioner, og kvaliteter, end Dan Brown og tager sig selv og sit stof en hel del mere alvorligt, end det er tilfældet i Indiana Jones-filmene.

Romanens forbudte bog er en hemmelig særudgave af et værk med titlen ’Heltenes magiske verden’, som gennem flere århundreder er gået i arv i en norditaliensk adelsfamilie, og nu er endt hos Orsina Riviera della Motta. (Og i øvrigt er et autentisk værk, der blev udgivet i 1603 af en forfatter med samme efternavn som Orsina).

Orsina beder sin tidligere lærer Leo Kavenaugh, der er ekspert i ældre italiensk litteratur, om hjælp med at forstå den dybere mening med den sære tekst, som er fuld af alkymistiske koder og allegorier og anvisninger på, hvordan man bedriver spådomskunst og andre former for magi.

Apokalyptisk opgør
Leo er forelsket i Orsina, og selv om hun er gift med en engelsk finansmand, rejser Leo med glæde fra Georgetown til familien Rivieras villa i Norditalien for at bistå hende med projektet.

I villaen residerer Orsinas onkel, som driver esoteriske studier og praktiserer magi og jævnligt samler store flokke af unge disciple til forelæsninger om det magisk-aristokratiske historiesyn, det Heroiske Menneske, civilisationernes kamp og andre emner, som ikke bare fascinerer dem, men tilsyneladende driver nogle af dem til at kaste sig ud i terroraktioner mod kirker rundt om i Europa for at kaste skylden på yderligtgående muslimer og derved fremskynde det apokalyptiske opgør mellem kristendom og islam.

I onklens magiske praksis indgår også et incestuøst forhold til Orsinas afsindigt smukke lillesøster.

Kompetente hænder
I bogens første halvdel holdes interessen fangen af onklens særprægede og perverse aktiviteter, af Leos og Orsinas kærlighedskvaler og deres arbejde med at få mening i den gamle bogs volapyk, samt af den meget religiøse Leos ufrivillige involvering i en uhellig alliance mellem en amerikansk højrefløjspolitiker og kredse i den katolske kirke, som ønsker at standse pavens forsøg på at forsone kristne og muslimer ved at udvande troslæren.

Derefter bliver fokus snævrere og skarpere, idet Orsina bliver bortført og søsteren findes død i bagagerummet på hendes mands Ferrari. Leo rykker til undsætning, men bliver selv mistænkt og må flygte fra politiet, samtidig med at han forsøger at frelse Orsina. Romanens sidste del er en flot menneskejagtshistorie, der udspiller sig i Sydtyrol, et venetiansk palads, et norditaliensk kloster, Rivieraen og andre interessante steder.

De mange og lange citater fra ’Heltenes magiske verden’ kan være en smule trættende, men de viser sig faktisk at have en fornuftig funktion, idet ikke bare selve bogen, men den magi, som den er nøglen til, kommer til at spille en afgørende rolle i handlingen. Det er et originalt og overraskende greb, som gennemføres med dramatisk virkning, og som, selv om det må siges at gå noget på tværs af kriminalromanens genrekonventioner, faktisk fungerer ret tilfredsstillende i sammenhængen.

’Den forbudte bog’ er i øvrigt både vittig og stemningsfuld og giver læseren en behagelig fornemmelse af at være i kompetente hænder – ikke bare hvad religionerne, kirken, de okkulte sager og esoteriske miljøer angår, men også med hensyn til italienske forhold i almindelighed. Leos og Orsinas kærlighed er stor og romantisk, og der er spænding til næsten allersidste side.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce