0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Turist i eget liv

En stilfærdig danskers indre og ydre rejse i Indien fortælles med svingende intensitet.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Bogen ser brugt ud, som om den er fundet i en bogkasse, hvor den har stået et stykke tid.

Ikke at den er slidt med sider, der falder ud. ’Ørkendrømme’ ligner bare ikke den helt nye bog, den faktisk er.

Det er der en forklaring på: den er trykt og håndindbundet i Indien. Med både ø og å og ingen trykfejl. En lille tæt historie om en meget fritsvævende dansk mand, der hedder Søren.

Om ham kan man på omslaget læse, at han har været i Indien flere gange. »Han er mere rejsende end turist. Han er interesseret i at tale med de folk han møder og er ligeglad med smukke panoramaer«, står der.

Der står også, at bogen er baseret på forfatterens rejser i Indien. En pressemeddelelse beretter bl.a., at Michael Svennevig er dukkemager og dukkefører, skriver kronikker, er primus motor i Romansk Filmklub og sidder i Dansk PEN’s bestyrelse.

Jalousi og vrede og en enkelt mord-ønskedrøm
Søren er også interesseret i film, men mest er han tilsyneladende interesseret i at finde sig selv og slippe væk på samme tid. Han driver rundt, opsøger et par venner, han har fået på tidligere rejser.

Han flytter ind hos deres familier, deler deres stillestående og beskedne hverdage. En af vennerne, Manu, indleder han et forsigtigt forhold til. Men Manu har en pigekæreste, han skal giftes med, så Søren ender med at opgive sit forehavende og fortrækker klogelig.

Jalousi og vrede og en enkelt mord-ønskedrøm på kæresten er de stærkeste følelser, forfatteren giver Søren lov til at have. Selve kærligheden til Manu beskrives tøvende og famlende, teenageagtigt kejtet og akavet blufærdigt.

Som om Søren nærmest ikke ved, hvad der sker. Han er ved siden af alt næsten hele tiden. Det kan være farligt med sådan en gennemsigtig tøvende hovedperson, men bogen lever i de stilfærdige hverdagsbeskrivelser.

En rejse med to kameler
Stille registrering af nærmest ingenting, nogle hunde, der gør, at drikke te, en gruppe børn, der en aften går til angreb på den rejsende, som ikke forstår hvorfor. Måske er der ikke noget – derfor.

En rejse med to kameler og en guide ud i ørkenen er mere fortættet; den står stærkt i al sin stilfærdige nøgenhed. Søren prøver at finde en kerne.

»Han tænkte på det, han søgte. På det ukendte i ham selv. Når han kom derind, var der måske ikke noget.

Måske var det hele livets mysterium, at man søgte ind imod et punkt i sig selv, som var én selv, eller som var ingenting. Trådte han ind over den tærskel, ville han forsvinde«.

Trist i sit eget liv
Søren leger med tanken om at blive opslugt. Samtidig higer han efter at blive fundet. At nogen når helt ind i ham og »skubber gamle knirkende døre op«.

Da det sker, forstår man faktisk ikke hvordan og hvorfor. Omslagsteksten insisterer på, at Søren ikke er turist, men det er ikke sandt. Han er turist i sit eget liv, og hvis han finder noget, sker det ved et tilfælde.

Men det forhindrer ikke ’Ørkendrømme’ i at være en skiftevis raffineret og lettere ubehjælpsomt fortalt historie. Som sit omslag.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?