Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

prisvinder. Romanforfatter Zadie Smith er blandt dem, der ikke vil lade Google scanne hendes bøger ind.
Foto: SANG TAN/AP

prisvinder. Romanforfatter Zadie Smith er blandt dem, der ikke vil lade Google scanne hendes bøger ind.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tusindvis af forfattere siger nej til Google

6.500 forfattere og rettighedshavere vil ikke være en del af Googles digitale bibliotek.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Google er i gang med at skabe verdens største digitale bibliotek.

Men 6.500 forfattere, forlag og litterære agenter ønsker ikke så meget som en kilobyte elektronisk hyldeplads hos den gigantiske internethersker.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

En bunke penge for rettighederne
Lige nu pønser en amerikansk dommer på, om Google kan fortsætte med sin plan om at digitalisere værker af alverdens forfattere og gøre dem tilgængelige online.

Og kendelsen kan potentielt gøre en ende på biblioteksplanerne.

Googles projekt har været undervejs i en årrække. Den amerikanske forfatterorganisation The Authors Guild og sammenslutningen af amerikanske forlæggere havde i første omgang sagt nej til planerne og lagt sag an, men i oktober 2008 indgik Google et forlig med parterne, hvor de betalte en bunke penge for rettighederne til at scanne bøgerne ind og sælge dem online.

Men det var ikke godt nok for det amerikanske justitsministerium, internetboghandlen Amazon og forskellige forfatterorganisationer. De vil ikke være med til, at Google opnår monopol på online-bogverdenen.

»Som at overlade mine babyer...«
Forfattere, der ikke ville være en del af biblioteket, havde indtil 28. januar til at sige fra. Retten måtte derefter udskyde kendelsen - efter at have modtaget flere end 500 indlæg.

Blandt de, der siger nej, er succesforfattere som Jeffrey Archer, Thomas Pynchon og Zadie Smith, Bret Easton Ellis, Monica Ali, Michael Chabon, Philip Hensher og Patrick Gale, samt rettighedshavere til forfattere som Rudyard Kipling, TH White og Roald Dahl.

»Det ville være som at overlade mine babyer til en babysitter, jeg aldrig har mødt, og jeg forstod ikke, hvad jeg ville få ud af det. Jeg elsker Google, og i princippet synes jeg, at det at gøre information tilgængelig for alle er vidunderligt, men lige nu går det hele så hurtigt, forfattere mister så meget kontrol over det, vi har skabt, og min frygt handler om, hvordan den information kan blive brugt fem eller ti år fra nu«, siger forfatter Ursula K Le Guin, der er gået til angreb på Google og har modtaget masser af støtte fra andre forfattere efter et indlæg om copyright.

LÆS MEREher (eksternt link)

Flere forfattere frygter ifølge The Guardian, at Google vil få monopol over online-bogsalg, og på den måde skade mulighederne for indtjening af bøger på nettet på langt sigt.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden