0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skal Harry Potter leve eller dø?

Harry Potter-forfatteren J.K. Rowling antyder, at Harry muligvis ikke slipper levende ud af det syvende og sidste bind i serien. Eller er det Ron og Hermione, der må lade livet?

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

DET STORE SPØRGSMÅL. Det er yderst sjældent, at en forfatter tager livet af sin hovedperson. Men J.K. Rowling svarer temmelig kryptisk på spørgsmålet om, hvorvidt Harry Potter overlever bind 7. - Foto: Warner Bros.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Overalt i verden må Harry Potters mange fans belave sig på det værste.

Det er nemlig alt andet end usandsynligt, at den bebrillede troldmandslærling fra Hogwarts må lade livet i syvende og sidste bind i serien.

Risikoen må siges at være overhængende, at dømme ud fra de udtalelser Potters skaber, forfatteren J.K. Rowling, ifølge nyhedsbureauet AP kom med mandag på engelsk fjernsyn i tv-showet 'Richard and Judy'.

Ingen genoplivning
»Jeg har aldrig været fristet til at aflive ham før afslutningen, for jeg har hele tiden planlagt syv bøger, og jeg vil slutte med de syv«, sagde J.K. Rowling og sagde altså »aflive ham før«!

Men betyder det, at hun nu med en skummel fiktionsfigur som håndlanger vil dræbe sin egen og hele verdens Harry?

»Jeg har fuld forståelse for tankegangen hos de forfattere, som tænker: »O.k., jeg slår dem simpelt hen ihjel, for så kan der ikke blive nogen 'ikke skrevet af forfatteren-fortsættelser'. Det vil slutte med mig, og efter at jeg er død og borte, vil de ikke kunne genoplive figuren««.

Harry eller vennerne?
Men altså: Vil J.K. Rowling virkelig likvidere Harry Potter, endnu inden han er sluppet ud af skolen og ud i det virkelige liv?

»Den sidste bog er ikke skrevet færdig. Men jeg er godt i gang. Jeg skrev det sidste kapitel tilbage omkring 1990, så jeg ved, præcis hvordan serien skal slutte«.

Men dør Harry?!

»Det sidste kapitel er stuvet af vejen som før, men det er ændret en smule. En figur er blevet benådet. Men det betyder så til gengæld, at to, som jeg ikke havde tænkt mig skulle dø, dør. En pris må betales. Vi har med den rene og skære ondskab at gøre. De går jo ikke efter statisterne, vel? De går direkte efter hovedpersonerne. Det gør jeg i hvert fald«, konstaterer forfatteren og glider behændigt af på spørgsmålet.

Skal svaret læses derhen, at Harry alligevel ikke som planlagt i 1990 skal lade livet, men i stedet, oh gys, må belave sig på at se bedstevennerne Ron og Hermione dø en frygtelig død?

Hårdt prøvede læsere
Under alle omstændigheder er Harry Potters millioner og atter millioner læsere efterhånden vant til lidt af hvert i afdelingen for ikke blot skræk og rædsel, men også tab, der er tunge at bære. Betragtet som børnelitteratur har serien om Harry Potter længe haft kurs direkte mod voksenliv og traumecenter.

Udgangspunktet har under alle omstændigheder altid været barsk og usentimentalt lige under de gemytlige skoleløjer og hyggeligt uhyggelige begivenheder på Hogwarts. For det hele startede jo med, at Harry Potters far og mor blev myrdet af den onde troldmand Voldemort.

Kun takket være et uforklarligt mirakel, der senere har vist sig knap så uforklarligt, overlevede den spæde Harry. Et mirakel, som samtidig gjorde Voldemort magtesløs og for en tid forviste hans plan om at overtage troldmandsverdenen med sine Dødsgardister til magihistoriens mølpose. Men kun for en tid. Ondskabens fravær er en stakket frist.

Så Voldemort vendte tilbage. Eller udtrykt en kende mere metafysisk: Ondskaben kom tilbage og atter ind i verden. Som Sauron i Tolkiens 'Eventyret om Ringen' sneg også den kropsløse Voldemort sig tilbage til magt og krop og hidkaldte sine trofaste tjenere. Siden da har små og store Potter-læsere måttet anlægge sig hår på fuglebrystet for at tåle mosten.

Dør som fluer
Først døde Harrys noble skolekammerat Cedric Diggory i 'Harry Potter og Flammernes Pokal' for Voldemorts hånd og tryllestav. Så kom turen i 'Harry Potter og Fønixordenen' til Harrys elskede stedfar, Sirius Black. Og endelig måtte selve inkarnationen af alle gode kræfter, den hvide troldmand og rektor på Hogwarts, Albus Dumbledore, lade livet i bind 6, 'Harry Potter og halvblodsprinsen'.

Offer for et forræderi fra den altid luskede Snape, som Dumbledore stik imod sund elevfornuft igen og igen har holdt hånden over på trods af en skidt karakter, langt, fedtet sort hår og pædagogik inspireret af den sorte mamba.

Men måske er der tale om endnu et dobbeltspil? I hvert fald finder sørgende fans på hjemmesiderne småbitte tegn i sol og måne og trøst i det faktum, at Dumbledores 'totemfugl' hele vejen igennem har været Føniksfuglen Fawkes. Fugl Fønix genopstår som bekendt igen og igen fra sin egen ild og aske. Sådan har det været siden det gamle Egyptens dage. Så hvorfor ikke nu igen?