0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kristenblod

Kirke og stat bør adskilles, mener Michael Jarlner og Anders Jerichow i en debatbog, som fik modstanderne op på prædikestolen. De mener, at forfatterne er ved at skabe en helt ny ideologi - eller måske endda religion.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

KIRKEGANG. »Det kan let blive stramt, når frisindet vil sætte spillereglerne«, mener en af anmelderne om Michael Jarlner og Anders Jerichows opgør med statskirken. Arkivfoto: Rasmus Baaner

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det kan da ellers nok være, at Michael Jarlner og Anders Jerichow fik svar på tiltale, da de i ugens løb dristede sig til at udsende en ny debatbog, hvor de ret kontant gør sig til talsmænd for en adskillelse af stat og kirke.

Skovshoved-præsten Johs. H. Christensen afleverer i Jyllands-Posten en tordenprædiken, der må have givet racerfrisure til de to Politiken-medarbejdere, der til daglig er henholdsvis udlandsredaktør og kommentator.

Der er i hvert fald ikke megen medvind - om overhovedet nogen - til synspunkterne i bogen 'Grænser for Gud - giv det verdslige samfund en chance'.

Hjælpeløst naivt
Som flere af sine kolleger løfter JP's anmelder pegefingeren og minder de to debattører om, hvordan det lige er gået i lande, hvor tanken er afprøvet.

»Skiller man stat og kirke, så tror de, at man får sat grænser for Gud. Det er en hjælpeløst naiv tanke«.

»I USA er stat og kirke adskilt, men ingen steder spiller religionen så dominerende en rolle, og netop her er Gud lige så grænseløs som Allah i den arabiske verden«.

Ikke en privatsag
»I Danmark har vi et historisk bestemt og på mange måder irrationelt bånd - indrømmet - mellem stat og kirke, men få steder i verden figurerer Gud så beskedent i den offentlige debat«, skriver Johs. H. Christensen, og efter hans mening ved de to forfattere mere end lidt om religion og intet om kristendommen.

»De tror, at religion kan gøres til en privatsag, men tager fejl. Religion imprægnerer den troendes hele væsen og bevidsthed - som saltet i kartoflerne«.

»Deres fejltagelse giver sig de særeste udslag, f.eks. i troen på, at »vi hver især kan have vores private gudsopfattelse««.

»Gu' ka' vi ej! Et forhold til Gud - enten han kaldes sådan eller