0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Litterær liga

Kan man spille bold med kunsten? Det gør vi hele tiden, mener man på The Morning News, hvis alternative litteraturprisuddeling ikke spiller efter kunstens regler.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

KAMP TIL STREGEN. Philip Roths The Plot Against America klarede sig hele vejen til finalen, men ikke længere. David Mitchell vandt med Cloud Atlas , der blev kåret til årets bedste bog.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Litteratur er ikke nogen sport, vil mange mene.

Det er en åndrig beskæftigelse, højt hævet over det fysiskes grænser, og med udtryk, der er mere varierede og individuelt betingede, end hvad der kan udspille sig inden for en boldbanes afmærkninger.

Litterær turnering
Men på det litterære nettidsskrift, The Morning News, er de af en anden mening.

Her har man de sidste tre uger afviklet en litterær turnering, The First Annual TMN Tournament of Books, hvor bøger har dystet mod hinanden som i enhver anden sportskonkurrence - gennem indledende runder til semifinaler og en endelig finale, der blev afholdt i mandags.

Tidsskriftet havde dertil lavet en udførlig oversigt over den litterære pulje, som læsere kunne downloade, hænge op på køleskabet og fylde ud, som turneringen skred frem.

Tilfældighedsprincippet
Reglerne var ligetil: Hver uge i februar fik tilfældigt valgte dommere - der bestod af litterære bloggere og en flok medarbejdere på TMN - tilsendt to stk. af nogle tilfældigt udvalgte bøger - halvdelen var taget fra årets top 10-lister, den anden halvdel fra medarbejdernes egen samling - som de så skulle vælge en vinder iblandt.

Konkurrencen krævede ingen forklaringer eller retfærdiggørelser af smagsdommen, så længe dommerne overholdt spillets regler, som var tilfældighedsprincippet.

Meningsløs vilkårlighed
Det kan lyde som en uværdig og uretfærdig behandling af den fine litteratur, men sådan dyrker vi den faktisk, hver gang en bog belønnes med en litterær pris, mener redaktørerne ifølge tidsskriftets hjemmeside:

»Den måde, bøger bliver nomineret på, de udvalgte dommere, arbejdsfordelingen, mens bøgerne bliver vurderet - det er alt sammen vilkårligt, vilkårligt, vilkårligt, grænsende til det meningsløse«.

Med andre ord: Der er allerede gået sport i litteraturen, hvis skæbne i hænderne på bogindustrien bliver afgjort på en plæne af markedskræfternes frie spil, der intet har med bøgernes indre kvaliteter, kun deres ydre omstændigheder, at gøre.

Overraskelsesangreb
Det er den (korte) proces, som redaktørerne håber at gøre mere synlig med deres litterære liga, der blev fløjtet i gang i begyndelsen af februar. I den første runde mødte Philip Roths alternative stykke historie om et USA under nazistisk regime, 'The Plot Against America', en mindre kendt bog om middelstandens middelmådige problemer i form af Karen Shepards 'The Bad Boy's Wife'.

Selv om Roth var storfavorit, var det kun på et hængende hår, at han røg videre til næste runde, fordi dommeren - en 21-årig bibliotekar - ikke var synderligt imponeret over nogen af romanernes spil.

I næste runde mødte Roth så en anden af årets populære udgivelser, T.C. Boyles roman om den lettere sindsforstyrrede sexforsker Alfred Kinsey, 'The Inner Circle', hvor dommeren på trods af sin selverklærede forkærlighed for »psykologisk realisme« gav sejren til Roth.

Det bragte Roth videre til semifinalen, hvor han til gengæld med lethed slog Cynthia Ozicks historie om jødiske immigranter, 'Heir to the Glimmering World', for selv om Ozick spillede med en mere sikker og konsekvent stil, vandt 'The Plot' på overraskelsesangreb, mente dommeren.

Mitchells sejr
Så kom den