0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Me Jane

Jane Fonda får den store præsidentielle behandling af medierne, når hun om to uger udgiver sin mere end 600 sider lange selvbiografi 'My Life So Far'. Samtidig får hun comeback som filmskuespiller. Men kommer kvinden, der modtog en oscar for sit spil i 'Coming Home', nogensinde hjem til sig selv?

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Jane Fonda som 'Barbarella' i 1968. - Foto: Paramount Pictures

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Så skal den store, brede amerikanske underholdningsløber rulles ind i vores hjerner igen: Jane Fonda er tilbage!

Og det kommer ikke til at gå stille af.

Hun er 67, men hun vil komme gående ned ad løberen med et udseende som en slank, barmfager, 20 år yngre kvinde, mens blitzene lyner, og deres kolde lys bliver rikochetteret af det smil, der kan få visse mænd til at bæve i deres kastrationsangste maskulinitet.

Fra sexvamp til feminist
Der venter en iscenesættelse af de overdådige, og hun vil fylde den ud til yderste ramme. Hun kommer i en ny forklædning, men hun kommer som sædvanlig til tiden.

Og når hun kommer, vil der inde i hovedet på de millioner, der ser hende, begynde at rulle en film, som udvisker de Hollywood-film, hun er blevet oscarbelønnet for.

Det er den utrolige film om hendes eget utrolige liv. I den har hun spillet så mange roller, at man mister pusten:

Fotomodel, Roger Vadim-lillepige, bulimiker, sexvamp, Barbarella, Hanoi-Jane, Work Out Jane, Ted Turner-frue, nyfeminist, genfødt kristen og nu - ja, hvad nu?

Spøgelse fra fortiden
»Jane fucking Fun da hvad?«, udbrød min 13-årige datter, da jeg forleden spurgte, om hun vidste, hvem Jane Fonda er. Jeg sad med et print af en artikel i New York Times, der hed: 'Hvor er Jane Fonda? På endnu en rejse', og det var ikke sådan én, jeg lige var kommet hjem fra.

Jeg havde været i Cuba i tre uger, hvor jeg var begyndt at få det, som Reimer Bo må have haft det i den grønlandske isvinter. Jeg vil ikke sige, jeg frøs, men jeg ville gerne hjem. Det var jeg kommet, og nu havde jeg stukket gaflen i en historie, der vakte min nysgerrighed, og fik mig til at tænke: »Det var lige godt satans!«.

Sidst Jane Fonda var i nyhedsbilledet, var for et års tid siden, da hun blev manipuleret ind i et fotografi ved siden af John Kerry. Fotografiet viste Fonda og Kerry ved en demonstration mod krigen i Vietnam, der var bare det ved det, at Fonda ikke havde været der.

Der var noget spøgelsesagtigt ved at se hende igen. I flere år havde hun levet med tv-tycoonen Ted Turner, to skridt bag ham ligesom en præsidentfrue. De var blevet skilt i 2001, men hvad lavede hun nu, ud over at tælle de mange millioner, han havde givet hende med på den videre rejse?

Selvbiografisk moppedreng
Det spørgsmål bliver besvaret med store bogstaver om et par uger, når hun begynder at vandre gennem mediet, som var hun USA's første kvindelige præsident. Det bliver hun aldrig med den venstreorienterede fortid, hun har, men relanceringen af hende bliver i det store præsidentielle format.

3. april træder hun ind i CBS' '60 Minutes', og så går det videre over 'Good Morning America' og 'The Early Show' til David Letterman og Larry King, og derfra ind i Time Magazine og videre ud i the whole goddamned fucking media over hele kloden.

Spektaklet skyldes først og fremmest, at Fonda har skrevet sin selvbiografi, en moppedreng på over 600 sider. Den udkommer på forlaget Random House, der vogter over den, som er den en bombe, og ikke sender den ud til hverken journalister el