0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Man skulle have været ægyptolog

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Irak eller Ægypten? Her i reservatet har vi altid haft en uforbeholden og fantasmagorisk begrundet forkærlighed for Tutankharmons land, så derfor er det en glæde at kunne meddele, at historien om skriftsprogets udvikling skal skrives om til egypternes fordel.

Det var nemlig dem, ikke sumererne, der at dømme efter et nyt fund konciperede det tidligst kendte skrift-sprog. Hidtil har forskerne ellers ment, at sumerernes kileskrift (som også Merete Pryds Helle er inde på i must read -moppedrengen 'Fiske i Livets Flod'!) kom først, men så drog det engelske ægyptolog-ægtepar Deborah og Coleman Darnell gennem ørkenen langs en gammel karavanerute vest for Nilen, og det har nu fået flaskehalsen til at pege på Egypten.

Darnellerne har fundet en sten, hvis inskriptioner skal være hele 5.200 år gamle. Hvis det er rigtigt, drejer det sig om intet mindre end verdens ældst kendte historiske dokument. Ægteparret, der fandt stenen allerede i 1995, hævder, at de symboler og scener, der er indhugget i den, er en slags præ-hieroglyffer.


Stenen rummer, siger parret, en beretning om den sejrrige kong Skorpion, som ifølge visse legender og myter har spillet en rolle for dannelsen af den ægyptiske civilisation. Darnellernes teori støttes i øvrigt af et fund gjort af en tysk ægyptolog, dr. Günter Dreyer, i en grav i Abydos, hvori der også var før-hieroglyfiske tegn på nogle ibenholt-skiver.

Darnellstenens tegn er ikke arrangeret som egentlige grammatiske sætninger, som de er i en senere tids udviklede skriftsprog, men er helt klart grupperet på en måde, der skal skabe en symbolsk mening, ligesom der i følge parret helt klart er tale om fonetiske elementer i inskriptionerne. I Mesopotamien tog det i parentes bemærket mange, mange år for sumererne at hoppe fra tegn, der kunne bruges til simpel regnskabsføring til tegn for talelyde.

Ifølge The New York Times udkommer der snart en bog om Darnellernes opdagelse og The History Channel har lavet et tv-program om den. Programmet skal være timet til Universal Studios premiere på 'The Scorpio King' (en del af Mumie-serien) som havde USA-premiere i sidste uge.


Når Ægypten har etableret sig som et bibliopatisk favoritland hænger det selvsagt sammen med den aura af mystik og storhed, der udgår fra den ældgamle nation.

Til hieroglyffernes vidunder af kommunikation fra fjerne tider kommer mylderet af pyramider, mumier og gravskatte og fornemmelsen af, at der under sandet eller dybt inde i stenmassiverne, endnu gemmer sig uopdagede skatte fra den menneskelige civilisations tidligste tider, der som bekendt blev sat i gang af intelligensvæsner, der ankom i ufoer.

Hertil kommer, at der et eller andet sted under nutidens ægyptiske Alexandria, der som bekendt er forlæg for et aldeles glimrende romanværk, befinder sig resterne af oldtidens store skriftsproglige bedrift: Bibliotheca Alexandrina. Oldtidens kæmpe bibliotek, der af Alexander den Store var tænkt som menneskehedens kollektive hukommelse og siges at have rummet konstruktionstegningerne til Keopspyramiden.


Biblioteket brændte tusind år, før Europa for alvor fik gang i biblioteksbyggeriet, og skulle have været genåbnet både af præsident Mubarak, Palle Mikkelborg og Deres bibliopat m.fl. just i den forgangne uge, hvis ikke det havde været for visse ganske uciviliserede begivenheder i Mellemøsten.

Darnellparrets sten er forresten et vidnesbyrd om en vellykket militær-operation. 'Orden har sejret over kaos' skulle ifølge de to ægyptologer være stenens budskab, man må sige, det siden er gået ned ad bakke i regionen.

Svaret på quiz 58 om 'universets herre' er ganske rigtigt Tom Wolfes fremragende firserroman 'Forfængelighedens bål', også en must read-titel for dannede mennesker af den slags, der vælger at læse, selvom det er fristende at gå i Silvan og købe forårs-maling eller tage til Ægypten i stedet.

Quiz 59: En af fortællingens personer hedder Pursewarden, og her er to citater, så kom ikke og sig, at det er svært:

1. »Jeg kan huske hende siddende foran et mangefløjet spejl hos skrædderen (...). Hun sagde: »Se der! Fem forskellige billeder af samme genstand«. Hvis jeg var forfatter, ville jeg prøve at opnå en mangedimensional virkning i personskildringen, en slags prismesyn. Hvorfor skulle mennesker ikke vise én profil ad gangen«.

2. »Byen er bygget som et dige for at holde den afrikanske mørke flod tilbage. (...) For at være lykkelig skulle man være muhamedaner, en ægyptisk kvinde - sugende, blød, slap, overmoden, forfalden til sminke og glimmer, deres vokshud bliver citrongul eller melongrøn i naftaskæret. Kroppe så hårde som kasser. Brysterne æblegrønne og hårde - en krybdyragtig kulde i kødets yderlag med tæers og fingres benede fremspring. Deres følelser ligger begravet i det førbevidste«. Hvilken roman?

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce