0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Set fra manden der har nossernes synspunkt

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Ude i Øresund tæt ved Amager ligger badeanstalten Helgoland - endnu da. Den er fra dengang Grækenland og Spanien var fjerne destinationer og danskerne badede i danske farvande og bællede mælk, kvarte sød leveret af mælkemænd - ikke sodavand - langs kysterne.

Ud over den vidunderlige grønblå bemaling udmærker Helgoland sig ved sin overvældende stoflighed. Det er en af tilværelsens privilegier at gå med bare fødder på det bundsolide træværk, som generationer af amagergensere har slidt til, så det nu er mere splintfrit end et sildebensparketgulv i en Hellerupvilla.

Helgoland er badeanstalternes svar på bogelskerens velpatinerede 600-grams bog, som tages frem for at blive befølt, mærket, set, sanset i ny og næ.

Helgoland er kort sagt bibliopatens favoritbadeanstalt og det svækker ikke dens status, at Klaus Rifbjerg har skrevet så uforglemmeligt om den i novellesamlingen 'Og andre historier' fra 1966. En bog, der efter vor ringe mening er i en klasse for sig.

Noget af det man kan studere nærmere, når man frekventerer Helgoland er, hvordan nøgne mænd ser ud, og det er lige præcis, hvad Rifbjerg gør i 'Badeanstalten', hvori han med drengens forbløffede altregistrerende blik zoomer ind på ikke mindst de mange forskellige slags tissemænd, som nyder friluftslivet:

Brune, røde, blå. Dem der flyder ovenpå, dem der nøjes med at være vedhæng til ejermanden og dem, der nærmest går foran og trækker resten af kroppen med sig, de få, hvor klokkeværket er i balance og alle de andre:

»For det meste er det den venstre, der hænger længere ned end den højre - set fra manden der har nossernes synspunkt«.


Hvad sker der? Hvorfor skriver den ellers så seriøse bibliopat om kønsorganer? Indrømmet, det lyder frygtelig useriøst, men dels tænker mænd jo ikke på ret meget andet end det, de har mellem benene (forfattere tænker på det hele tiden), dels har underbevidstheden, hvis veje som bekendt altid er uransagelige, spillet deres kolumnist et puds.

Sagen er, at han her i anstalten på det seneste har beskæftiget sig så meget med Johannes V. Jensen (herunder dennes syn på kvinder), at hans hukommelse uden at han rigtigt har erkendt det støt og roligt er blevet styret i retning af Rifbjerg-historien 'Frække Jensen' (der også kan læses i 'Og andre historier' og også handler om tissemænd (lige som flere andre noveller i bogen)) og at det er baggrunden for at han kom til at formulere sidste uges penis-quiz: 'Frække Jensen' er en klassiker.

Nede i kælderen får han lov at give en flok drenges diminutive tissemænd firevolts elektriske stød mod at de får et radiorør samt - hvilket privilegium - lov til at røre ved hans eget organ, »en vældig hvid stang, der som et underjordisk rodskud stak ud i mørket«.

Også i 'Frække Jensen' mærker man den yngre Rifbjergs frisindede glæde ved igen og igen at skrive om de nedre regioner, der dengang i midten af tresserne stadig var ret tabuiserede.


De fleste vil opfatte penis som »kønsaktens centrale mandlige organ«, præcis som vi formulerede det i sidste uges quiz.

En enkelt læser (der foretrækker at være anonym) modsætter sig dog på det skarpeste denne udlægning. »Uden pikken går det ikke, men hjernen er som enhver mand ved, det vigtigste organ i kønsakten«, skriver NN.

Kære NN, din pointe er ikke helt ved siden af, men når der nu står kønsaktens centrale organ, så må vel hjernen vige til fordel for en mere mekanistisk optik. Havde der stået seksualitetens centrale organ, var det naturligvis en anden snak.

Som alle dannede læsere ved, er den seksuelle forestillingsevne tilværelsens vigtigste. Egentlig er det vel retten til at opretholde denne evne - og udvikle infrastruktur og normer omkring den - der har fået os, der bebor den frie seksualitets vulgære kontinenter, til at kaster, bomber mod de formastelige i Afskylistan - eller har vi monstro helt misforstået, hvad det er der er på spil?

De største tissemænd blandt pattedyr har formentlig elefanter.

Quiz 33a: Hvilken velkendt dansk forfatter, glad for badning og friluftsliv i det hele taget, byggede i sin have en kæmpemæssig mammut af mursten og mørtel?

Bonusquiz 33b:: Hvad hedder palæstinenser-vennen, der i en meget spændende bog, forhindrer, at en muslimsk slyngelstat får fat i en fra Rusland udsmuglet atombombe?

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce