Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Romanfigur taber sag mod forfatter og Gyldendal

En forfatter må gerne skrive om en anden person - uden dennes samtykke.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den måde, som multikunstneren Thomas Skade-Rasmussen bliver brugt i romanen 'Suverænen', er i orden.

Det er netop blevet afgjort ved Østre Landsret.

Forlaget Gyldendal og forfatterpseudonymet Das Beckwerk, som i dag kalder sig Helge Bille Nielsen, vinder dermed sag over multikunstneren, der mener, at forlaget og forfatteren har taget monopol på fortællingen om hans liv.

Føler sig krænket Sagen handler om, at multikunstneren Thomas Skade-Rasmussen Strøbech har følt sig voldsomt krænket over den rolle, han som sig selv og som romanfiguren Rasmussen har fået i romanen 'Suverænen', som pseudonymet Das Beckwerk, som engang hed Claus Beck-Nielsen, skrev og fik udgivet i 2008.

Sagsøger skal betale 60.000 kroner til Gyldendal og 75.000 til forfatter i sagsomkostninger, men da Thomas Skade-Rasmussen fik fri proces til at føre sagen, skal staten betale.

Et billede af multikunstneren har været på forsiden af 'Suverænen', og inde i bogens tekst skriver forfatteren også detaljeret om private detaljer fra Thomas Skade-Rasmussen Strøbechs liv. Om hans børn, hans arbejde, projekter og økonomi.

Forfatteren anede ingenting
Sagsøger mener, at forfatteren er trådt langt ind over grænsen til privatlivets fred med tekst og omslagsillustration, eftersom han aldrig har givet tilladelse til at optræde i bogen. Men det har Østre Landsret ikke givet ham medhold i.

Faktisk anede han slet ikke, at bogen var under opsejling, før en datter ringede til ham under et ophold i Wien og fortalte, at et billede af ham reklamerede for bogen forskellige steder i København.

Gyldendal og Das Beckwerk, som i dag kalder sig Helge Bille Nielsen, har under retssagen sagt, at det har været helt indlysende, at 'Suverænen' var en fiktion, og de har derfor afvist samtlige klagepunkter fra Thomas Skade-Rasmussen Strøbech. De har under retssagen støttet sig til kunstnerens ret til at ytre sig frit.

LÆS MERE

Der findes i dag reelt ingen præcedens for, hvor langt forfattere kan gå i beskrivelse af virkelige personer i fiktionsværker.

Det sker oftere

Litteratureksperter vurderer, at dagens afgørelse i Østre Landsret derfor vil få stor betydning for den moderne litteratur, hvor det er blevet stadig mere almindeligt, at forfatterne går rigtig tæt på virkelige personer og begivenheder.

Allerede før dommen blev afsagt klokken 12.30, erklærede Thomas Skade-Rasmussen Strøbech til Politiken, at han havde i sinde at anke sagen til Højesteret, hvis afgørelsen gik ham det mindste imod, og at han om nødvendigt ville være parat til at tage sagen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden