Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: EHRBAHN JACOB
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny bog: Tøger takkede nej til ministerpost

Vil du overtage CD? Mimi Jakobsen havde snøren ude efter Tøger Seidenfaden i 1990'erne.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

At Politikens nu afdøde chefredaktør Tøger Seidenfaden kunne have raget godt op på Christiansborg, hvis han havde valgt at hoppe over på den side af hegnet, er de fleste enige om.

Men han havde det - som flere af januars nekrologer pointerede - umådelig godt med at deltage i det politiske spil fra sidelinjen som debattør snarere end at blive filtret ind i Christiansborgs logik.

Også selv om han flere gange har følt, at det nærmest var hans pligt at gå ind i politik og hjælpe til med at 'rette op på den forfærdelige skude'.

Nej tak til Mimi Men som man kan læse i Stig Andersens biografi 'Tøger', som udkommer på mandag, er han hver gang kommet frem til, at han ville gøre mere nytte ved at blive, hvor han var.

Derfor endte svaret til Centrum-Demokraternes leder Mimi Jakobsen med at blive et pænt nej tak, da hun i begyndelsen af 1990'erne tilbød Tøger en ministerpost i en kommende rød regering ledet af Poul Nyrup Rasmussen.

LÆS MERE

Faktisk fremgår det af den nye bog, at Tøger Seidenfaden kun tog sig et par timers betænkningstid af ren høflighed. Han var på vej ud for at spille sin store passion, brætspillet Diplomacy, da CD's leder kontaktede ham.

»Da Mimi ringede, var jeg på vej ind i en taxa for at besøge nogle venner på Frederiksberg. Og da Diplomacy er et meget intenst spil, var der i realiteten ikke nogen betænkningstid«, siger Tøger Seidenfaden i portrætbogen af Stig Andersen, som er skrevet på baggrund af samtaler med Seidenfaden fra januar 2010 og et år frem.

Det ville være så smukt
Tilbuddet om en ministerpost kom, mens Tøger Seidenfaden sad i sin nye stilling som direktør for TV 2.

Schlüter-regeringen holdt stadig stand på trods af Tamilsagen, som Tøger Seidenfaden i sin tid på Weekendavisen havde været stærkt medvirkende til at få til at rulle.

En historie, man i øvrigt også kan læse baggrunden for i den kommende portrætbog, og som allerede har fået flere af journalistikkens vogtere til at skyde med skarpt mod Seidenfaden, fordi han i bogen afslører Weekendavisens hovedkilde.

Tamilsagen endte med at fælde Schlüter, og dermed var vejen banet for en regering bestående af Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Kristeligt Folkeparti og Centrum-Demokraterne.

En regering, hvor sidstnævntes partileder altså gerne ville have Tøger Seidenfaden med på holdet.

»Hun argumenterede blandt andet med, at det ville være så smukt, hvis jeg blev medlem af den regering, der kom til på grund af Tamilsagen, for 'det var jo egentlig dig, der sørgede for, at den sag blev til noget', som hun sagde«, fortæller Seidenfaden i bogen.

Mimi gav ikke op
Mimi Jakobsen kunne efter Tøger Seidenfadens opfattelse ikke sige, hvilken ministerpost der kunne blive aktuel, men »hun antydede justitsministerposten«, fortæller Seidenfaden.

Det skulle selvfølgelig forhandles på plads med Poul Nyrup Rasmussen, »men vil du være minister, vil jeg kæmpe for den bedst mulige post til dig«, sagde hun ifølge Seidenfaden.

Det ville alt sammen kræve, at han skulle melde sig ind i et politisk parti, og det lå Tøger Seidenfaden meget fjernt, fortæller han.

Mimi Jakobsen var stædig og inviterede den følgende sommer Seidenfaden og hans familie til middag i Karise, hvor hun boede med sin mand Bengt Burg.

Efter en god middag med cognac til kaffen prøvede CD's leder igen:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Tøger, du skal vide, at tilbuddet om en ministerpost står ved magt, og jeg kan skaffe dig en af Centrum-Demokraternes sikre kredse«, sagde hun ifølge Seidenfaden og kastede så bomben:

»I virkeligheden er det partiet Centrum-Demokraterne, jeg gerne vil have, du overtager«.

Farvel til TV 2
Historien blev som bekendt en anden.

Efter blot 13 måneder i direktørstolen hos TV 2, fik Tøger Seidenfaden sit drømmejob som chefredaktør på Politiken, hvor han blev indtil sin død 27. januar i år.

SE OGSÅ

Hele den pudsige ansættelsesproces i Politikens Hus rulles også op i 'Tøger', ligesom det tidlige farvel til TV 2 bliver beskrevet i farver.

Og ikke mindst medarbejdernes reaktion på daværende TV 2-formand Jørn Henrik Petersens beslutning om at fyre Tøger Seidenfadens tidligere mentor og direktør på TV 2, Jørgen Schleimann. Til fordel for Seidenfaden selv.

»Er du rigtig klog, hvor medarbejderne var sure over, at jeg fyrede Schleimann. Den aften, jeg gik ind i det store studie på Kvægtorvet for at fortælle det til den samlede medarbejderstab, var ikke nogen stjernestund. Havde blikke kunnet dræbe, havde jeg ikke kunne fortælle om det nu«, fortæller Jørn Henrik Petersen.

Men det kunne han, og det gjorde han i løbet sine samtaler med Stig Andersen, som ikke kun har interviewet Tøger til bogen, men også mange af de personer, der har været involveret i Tøger Seidenfadens 53-årige liv.

Døden nærmede sig

I slutningen af den tid, Tøger Seidenfaden og Stig Andersen havde sammen, gik det ifølge Stig Andersen op for Tøger, at han nok aldrig selv ville få muligheden for at skrive sine erindringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Og jeg tror, det måske var lidt medvirkende til, at han ikke lagde skjul på noget under vores samtaler. Han var helt åben med alt. Også da han ringede til mig en søndag i december og tilbød, at vi kunne lave et interview med ham om, hvordan man tænker og reagerer, når man ved, man snart skal dø. Det er blevet et meget stærkt kapitel, synes jeg«, siger Stig Andersen.

Der siden droppede 'knaldhamrende' fra titlen, fordi - som han skriver i indledningen:

»Den skulle bare hedde Tøger. I respekt for det enestående«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden