Eventyr. Mikkel Jungersen og Lykke tager ud i Andesbjergene. Heste og muldyr bliver stjålet, men fundet igen. Foto: Fra bogen

Eventyr. Mikkel Jungersen og Lykke tager ud i Andesbjergene. Heste og muldyr bliver stjålet, men fundet igen. Foto: Fra bogen

Bøger

Virkelighedens eventyrere fortæller om klodens fjerne afkroge

I antologien 'Udlængsel' inviterer medlemmer af Eventyrernes Klub med på deres dramatiske rejser.

Bøger

For godtfolk med bare en smule rejselyst i blodet er det elementær paratviden, at Ulan Bator er hovedstad i Mongoliet.

Og når udflugtslængsler svider i hjertet, lokker Gobiørkenen og de lange veje rundt om Kugluktuk, Butugytjag, Rudraprayaq og Labuhanbajo.

Det er her, medlemmerne af Eventyrernes Klub tager læserne med til i klubbens seneste bog, ’Udlængsel’. Over godt 300 sider og med 27 forskellige beretninger er der lagt i kakkelovnen til dramatik, strabadser og nærdødsoplevelser i nogle af klodens mest ufremkommelige afkroge.

Ud at rejse med de små
Det er en rigtig mandebog, eventyrerne her har sat sammen. Et indblik i nogle af de røverhistorier, klubbens medlemmer fortæller hinanden, når de mødes omkring det store runde bord i de huleagtige klublokaler i en baggård i Nyhavn. Og et indblik i, hvor forskelligartet begrebet eventyr bliver fortolket. Og fortalt.

Blandt mine favoritter er de tre beretninger, hvor yngre eventyrere rejser til verdens ende i kano med deres børn.

LÆS OGSÅ Ja, man kan godt tage en 1-årig med i havkajak i 2 grader koldt vand i Grønland og præsentere et blebarn for grizzlybjørne og pelsjægere i Alaskas ødemark, når bare man er bevæbnet med pumpgun og peberspray. Fælles for de fleste af fortællingerne er strabadserne på rejsen og mødet med mennesker undervejs. Drives af nysgerrighedHjalte Tins rejse med elbil gennem Gobiørkenen er elementært spændende. Det samme er Tore Grønnes fortælling om en cykeltur gennem Talebanområderne i Pakistan. Anders Bilgram beretter humoristisk om at sejle rundt om Ishavet i åben båd. Søren Sattrup skriver nærmest poetisk om en cykelrejse gennem Rumænien og Bulgarien. Og Jes Stein Pedersen inviterer med på en litterær odyssé sammen med nogle af verdens bedste forfattere. De fleste af historierne er af nyere dato, selv om nogle omgår vilkåret om aktualitet med lange flashbacks fra et nyligt genbesøg i et land. Enkelte diverterer med politiske budskaber, som desværre får karakter af pligtlæsning snarere end eventyr.Eventyrerne drives først og fremmest af nysgerrighed. Af trangen til at udforske det usædvanlige. Og af viljen til at overskride grænser, som det fremgår af forordet.

En af klubbens mange seniorer, eventyreren Jens Bjerre, har fire enkle grundregler for en opdagelsesrejsende: Rejs langt væk. Rejs langsomt. Gå på dine ben. Sæt dig ned og snak med folk. Og en af de unge verdensfarere, Rasmus Krath, anbefaler sin fars visdomsord:

»En rejse bliver først et eventyr, når den fortæller om noget nyt og ukendt eller sætter noget kendt i et nyt lys. Giver perspektiv. Ellers er det bare en ferietur«. Men det ER ikke muligt at give en standardopskrift på eventyr.

Det er og bliver et individuelt begreb, og det fremgår med al tydelighed af de 27 meget forskellige fortællinger i bogen.

Strammere redigering

Mange er gode og fængslende. De fleste udstråler begejstring. Nogle er endda eventyrlige i ovenstående forstand. Der er fortællemæssige perler imellem, men det er bestemt ikke alle eventyrere, der også er gode skribenter. En håndfuld af historierne kunne med fordel være forblevet i en glemt mappe på computerens harddisk.

LÆS OGSÅ Læserne kunne også være hjulpet med en strammere redigering. Det er ikke nogen god ide at foregive, at alle beretninger er lige gode, ved at præsentere historierne i alfabetisk rækkefølge efter forfatternavn.

Det giver indtryk af, at fortællingerne er smidt ind i bogen med en skovl, når man får fem historier i rap, der foregår i det arktiske område.

’Udlængsel’ er en bog, man skal bladre i. Der er frit valg til at blive inspireret til at tage ud og opleve sit helt eget eventyr.

Oplev Eventyrernes Klub samtale om bogen ’Udlængsel’. Fredag 11. november kl. 10.40. Stand 60. Tranescenen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce