Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Eventyr. Mikkel Jungersen og Lykke tager ud i Andesbjergene. Heste og muldyr bliver stjålet, men fundet igen. Foto: Fra bogen

Eventyr. Mikkel Jungersen og Lykke tager ud i Andesbjergene. Heste og muldyr bliver stjålet, men fundet igen. Foto: Fra bogen

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Virkelighedens eventyrere fortæller om klodens fjerne afkroge

I antologien 'Udlængsel' inviterer medlemmer af Eventyrernes Klub med på deres dramatiske rejser.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For godtfolk med bare en smule rejselyst i blodet er det elementær paratviden, at Ulan Bator er hovedstad i Mongoliet.

Og når udflugtslængsler svider i hjertet, lokker Gobiørkenen og de lange veje rundt om Kugluktuk, Butugytjag, Rudraprayaq og Labuhanbajo.

Det er her, medlemmerne af Eventyrernes Klub tager læserne med til i klubbens seneste bog, ’Udlængsel’. Over godt 300 sider og med 27 forskellige beretninger er der lagt i kakkelovnen til dramatik, strabadser og nærdødsoplevelser i nogle af klodens mest ufremkommelige afkroge.

Ud at rejse med de små
Det er en rigtig mandebog, eventyrerne her har sat sammen. Et indblik i nogle af de røverhistorier, klubbens medlemmer fortæller hinanden, når de mødes omkring det store runde bord i de huleagtige klublokaler i en baggård i Nyhavn. Og et indblik i, hvor forskelligartet begrebet eventyr bliver fortolket. Og fortalt.

Blandt mine favoritter er de tre beretninger, hvor yngre eventyrere rejser til verdens ende i kano med deres børn.

LÆS OGSÅ Ja, man kan godt tage en 1-årig med i havkajak i 2 grader koldt vand i Grønland og præsentere et blebarn for grizzlybjørne og pelsjægere i Alaskas ødemark, når bare man er bevæbnet med pumpgun og peberspray. Fælles for de fleste af fortællingerne er strabadserne på rejsen og mødet med mennesker undervejs. Drives af nysgerrighedHjalte Tins rejse med elbil gennem Gobiørkenen er elementært spændende. Det samme er Tore Grønnes fortælling om en cykeltur gennem Talebanområderne i Pakistan. Anders Bilgram beretter humoristisk om at sejle rundt om Ishavet i åben båd. Søren Sattrup skriver nærmest poetisk om en cykelrejse gennem Rumænien og Bulgarien. Og Jes Stein Pedersen inviterer med på en litterær odyssé sammen med nogle af verdens bedste forfattere. De fleste af historierne er af nyere dato, selv om nogle omgår vilkåret om aktualitet med lange flashbacks fra et nyligt genbesøg i et land. Enkelte diverterer med politiske budskaber, som desværre får karakter af pligtlæsning snarere end eventyr.Eventyrerne drives først og fremmest af nysgerrighed. Af trangen til at udforske det usædvanlige. Og af viljen til at overskride grænser, som det fremgår af forordet.

En af klubbens mange seniorer, eventyreren Jens Bjerre, har fire enkle grundregler for en opdagelsesrejsende: Rejs langt væk. Rejs langsomt. Gå på dine ben. Sæt dig ned og snak med folk. Og en af de unge verdensfarere, Rasmus Krath, anbefaler sin fars visdomsord:

»En rejse bliver først et eventyr, når den fortæller om noget nyt og ukendt eller sætter noget kendt i et nyt lys. Giver perspektiv. Ellers er det bare en ferietur«. Men det ER ikke muligt at give en standardopskrift på eventyr.

Det er og bliver et individuelt begreb, og det fremgår med al tydelighed af de 27 meget forskellige fortællinger i bogen.

Strammere redigering

Mange er gode og fængslende. De fleste udstråler begejstring. Nogle er endda eventyrlige i ovenstående forstand. Der er fortællemæssige perler imellem, men det er bestemt ikke alle eventyrere, der også er gode skribenter. En håndfuld af historierne kunne med fordel være forblevet i en glemt mappe på computerens harddisk.

LÆS OGSÅ Læserne kunne også være hjulpet med en strammere redigering. Det er ikke nogen god ide at foregive, at alle beretninger er lige gode, ved at præsentere historierne i alfabetisk rækkefølge efter forfatternavn.

Det giver indtryk af, at fortællingerne er smidt ind i bogen med en skovl, når man får fem historier i rap, der foregår i det arktiske område.

’Udlængsel’ er en bog, man skal bladre i. Der er frit valg til at blive inspireret til at tage ud og opleve sit helt eget eventyr.

Oplev Eventyrernes Klub samtale om bogen ’Udlængsel’. Fredag 11. november kl. 10.40. Stand 60. Tranescenen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden