6. Det sjette bind i Karl Ove Knausgårds bogserie 'Min Kamp' indeholder blandt andet et afsnit om Hitler og hans 'Mein Kampf'.
Foto: ASTRID DALUM (arkiv)

6. Det sjette bind i Karl Ove Knausgårds bogserie 'Min Kamp' indeholder blandt andet et afsnit om Hitler og hans 'Mein Kampf'.

Bøger

Norsk megastjerne vil aldrig skrive igen - påstår han

Succesforfatteren Karl Ove Knausgård anklages for pr-stunt.

Bøger

Det er hverken skandalehistorier med Hollywood-stjerner eller 'Vild med Dans', der har fyldt forsiden af den norske tabloid-avis VG i den forgangne weekend.

Det er derimod to historier om Norges store litterære stjerne Karl Ove Knausgård. Først (lørdag) nyheden om, at han efter seks mega-bestsellere har besluttet sig for aldrig nogensinde at skrive igen.

En nyhed, der blev lækket som foromtale til NRK-dokumentaren 'Tonjes version'. Tonje er Knausgårds ekskone Tonje Aursland, der ligesom forfatterens øvrige familie og venner har måttet finde sig i at blive udleveret til først hele Norges befolkning og efterhånden resten af verden.

I 'Tonjes Version' afslører forfatteren selv, at han ligeledes er så træt af al opmærksomheden, at han har besluttet sig for at sjette bind af 'Min Kamp' bliver hans allersidste. Altså ikke bare i serien, som det hele tiden har været meningen. Men i det hele taget.

Og at den beslutning blev taget for halvandet år siden, men har været en mere end almindeligt velbevaret hemmelighed.

ANMELDELSE

Nyhed nummer to (søndag) kom så, da en række kommunikationseksperter enigt erklærede, at forfatterens afsked er et pr-stunt.

Blandt andet mener daglig leder af Siste Skrik Kommunikasjon, Elizabeth Hartmann, at 'opsigelsen' er et resultat af forretningsmanden Knausgård snarere end forfatteren Knausgård.

»Han ved jo, at han får opmærksomhed med sådan en nyhed. Han får flere forsider, når han siger, at han slet ikke vil skrive mere, end hvis han havde sagt, at han bare vil skrive nogle andre bøger (end 'Min Kamp), siger Elizabeth Hartmann til VG.

LÆS ARTIKEL

Det samme siger en kollega fra Nor PR. Han er overbevist om, at Knausgård ikke pensionerer sig selv.

»Som forfatter og kunstner har man et behov for at udtrykke sig, og det har navnlig Knausgård. Jeg tror så absolut ikke, at dette er det sidste, vi kommer til at høre fra ham«, siger pr-manden Trond Albert Skjelbred i samme artikel.

Leder af kulturhuset, Litteraturhuset i Oslo, Aslak Sira Myhre, fnyser af anklagerne.

»Knausgård kan slet ikke fordrage opmærksomhed«, siger han.

FACEBOOKBliv ven med Politiken

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce