Udvikling. Danidas nye vindue til verden, tidsskriftet 'Udvikling', er overraskende uideologisk.
Foto: Affotografering af forsiden

Udvikling. Danidas nye vindue til verden, tidsskriftet 'Udvikling', er overraskende uideologisk.

Bøger

Globalt magasin vil være klogt og populært på én gang

Danida lancerer et ’globalt magasin’, uden Søren Pind’sk inspiration.

Bøger

Kan man stole på en gratis publikation? Tja, som bekendt er intet gratis, heller ikke nyheder. Dem, vi får i ’gratisaviser’, betaler vi over annoncer. Dem, vi ser på DR, er i gode familier betalt over licensen. Og dem, vi kan få af Danida i bladet Udvikling, er betalt over skatten.

Udvikling vil nu ikke længere udkomme som avis, men som »Danmarks globale magasin« – i moderne design, lækkert tryk og forhåbentlig troværdig journalistik.

Ambitionerne fejler ikke noget. Danida vil lave et magasin om den tredje verden med faglig tyngde, visuel elegance, appel til en bred læserskare og bidrag fra landets bedste skribenter og fotografer med speciale i udvikling og ulande.

Og magasinet vil skræve over en læserskare fra erhvervsfolk til ulandsspecialister og studerende. Ikke noget med barfodssolidaritet her. Det er seriøs udvikling, det gælder, men levende formidlet som en avis i magasinformat.

Svært at komme uden om
Lykkes det? Det afslører ét nummer aldrig. Men Udvikling er svært at komme uden om, hvis man har en flig af interesse for den tredje verden.

Magasinet vil gerne være klogt – derfor et stort essay af Hillary Clinton fra Foreign Affairs, verdens måske mest anerkendte magasin, om diplomati og bistand.

LÆS OGSÅ

Det vil gerne være levende – derfor et væld af små og større og billedrige historier om alt fra kønsroller til teknologieksport, vigtige valg i verden, forventningerne til COP17, vigtigt og fascinerende i én veldisponeret pærevælling

Og det vil gerne være ubundet af regeringen – derfor en lille historie om, at »det kan få katastrofale følger«, hvis regeringen for hurtigt vil udfase hjælp til samarbejdslande.

Social billedreportage
På den eftertænksomme front gør Christian Friis Bach i en kronik overbevisende gældende, at ulande er blevet for afhængige af Vesten.

På billedfronten har fotojournalisten Christian Holst lavet en social billedreportage fra Burma, som har fået nyt navn, nyt flag og nyt parlament, og dog er alt ved det gamle. Og journalistisk rapporterer Thorkild Green Nielsen fra Vietnam om, hvordan vestligt pres kan bremse det lokale fiskeri.

En note blandt mange fortæller uden så meget som en ironisk bisætning, at Saudi-Arabien skal tale kvinders sag i en ny FN-organisation for kvinders rettigheder.

Overraskende uideologisk
Magasinets troværdighed vil blive afgjort af, om Danida vil bruge det til at markedsføre sig selv og skjule de fejltagelser, der nødvendigvis vil være i en udviklingsindsats, eller om det tør lade uafhængige skribenter kigge ud på tredjeverdens udvikling og uden begrænsning ind på Danmarks bidrag.

Søren Pind udnævnte jo Danida til et ’frihedsministerium’, ikke et dårligt navn. Magasinet er næsten overraskende uideologisk og uden synlig pind’sk inspiration, næsten for lidt, for det er jo ikke irrelevant, om frihed er en forudsætning for stabil udvikling. Men nej, Pind syner ikke i første nummer, skønt ministeren i mange andre lande ville kræve en prangende placering, og hans verdenssyn er ikke en bærende inspiration.

LÆS OGSÅ

Men chefen for Udenrigsministeriets presseenhed kan ikke dy sig for at nuppe titlen som ansvarshavende. Ude i livet ville han have demonstreret armslængdeprincippet ved at give magasinets kapable redaktør, Stefan Katic, den fulde anerkendelse og uafhængighed som ansvarshavende. Det er et rigtigt princip.

Danida kan jo altid fyre redaktøren. Indtil da bør han have sin konkrete og formelle uafhængighed.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce