0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fremragende romanforfatter forsvarer åndens eksistens

Marilynne Robinsons essaysamling 'Åndsfraværelse' er et glædesblus i sommerkulden.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
 PETER HOVE OLESEN (arkiv)
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

Skarpt. Marilynne Robinsons nye essaysamling er rig på perspektiver og skarpe, originale argumenter.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Måske er det vigtigste af alle filosofiens spørgsmål, om begrebet ’selv’ giver mening. Identitet, etik, politik og lederskab formes så meget af vores forestilling om dette fænomen, som vi ikke blot dagligt erfarer, men slet og ret er.

Forfatteren til den smukke roman ’Gilead’, Marilynne Robinson, har nu valgt at forsvare selvets eksistens som ånd i fire essays, og ånden som irreduktibel og lige så kompleks som det univers, vi i stigende grad forstår, at vi knap har forstået en tøddel af.

Ideen med at forsvare selvets eksistens, dybde og autonomi er ’opbyggelig’: »at de, der kontrollerer definitionen af sindet, kontrollerer definitionen af menneskeheden, kulturen og historien«, og at jo højere man sætter menneskets natur, desto mere forpligtes vi til at handle derefter – hvis vi lærer, at denne definition er sand.

Subjektivitetens autonomi
Denne opgave kræver først og fremmest en argumentation for subjektivitetens realitet, og afgørende indflydelse på alle aktiviteter, også i videnskaben; dernæst en argumentation for godheden, generøsiteten og altruismen som selvstændige motiver, og endelig en argumentation for erfaringens og lidenskabernes egen, kulturskabende virkelighed, hvis kulmination er religionen.

Denne lille bog er rig på perspektiver og skarpe, originale argumenter, herunder en fremragende socialhistorisk analyse af årsagerne til Freuds tænkning, og kun det vigtigste kan fremhæves.

Til forsvaret for subjektivitetens autonomi kan henvisninger til moderne fysik hjælpe, og Robinson benytter dem, men også sindets uendelige kompleksitet i dets religiøse formsprog og nedslag i teologi, filosofi og kunst er afgørende.

Argumentationen for menneskets oprindelige godhed behøver ikke den diskussion af Rousseaus ’gode vilje’, som hun går ind i, men kan bare henvise til selvopofrelsen i forrige århundredes krige eller den livsfarlige hjælp til Europas jøder, som enkeltindivider foretog.

Først og fremmest jagter Robinson de selvsikre populærvidenskabelige forfattere, der siden 1850’erne skrev inden for områder som befolkningsteori, sociobiologi, kulturbiologi, evolutionsteori, hjerneforskning, antropologi og neurobiologi, og som er kulturformere i dag.