Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JESSICA GOW/ASSOCIATED PRESS
Foto: JESSICA GOW/ASSOCIATED PRESS
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tomas Tranströmer modtager Nobelprisen i litteratur 2011

80-årig svensk poet får Nobelprisen i år og modtager 10 millioner svenske kroner.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det bliver den svenske forfatter Tomas Tranströmer der i år modtager Nobelprisen i litteratur. Det har ordføreren og sekretæren for Det Svenske Akademi, Peter Englund, netop annonceret i Nobelhuset i hjertet af Stockholm.

Foran et større presseopbud leverede sekretæren for Det Svenske Akademi navnet på årets vinder. Det blev efterfulgt af spontane klapsalver i lokalet.

Opløbet har tilsyneladende været tæt. Op til annonceringen spåede bookmakerne, at japanske Haruki Murakami, Bob Dylan, amerikanske Philip Roth og den syriske digter Adonis lå forrest i i favoritfeltet af kandidater.

Men det blev altså Tomas Tranströmer, som i sidste ende løb med den prestigiøse pris. Stemningen i det store rum i Stockholm op til annonceringen af årets prismodtager, var, som Svenska Dagbladets ekspert på stedet rapporterede, »svedig og spændingsmættet«.

LÆS OGSÅ

Mægtig pris
Nobelprisen i litteratur er blevet uddelt siden 1901. Den er - hvis man skulle være i tvivl - opkaldt efter svenske Alfred Nobel, opfinderen af dynamitten.

Nobelprisen i litteratur anses for at være verdens vigtigste litteraturpris. Ingen ved hvem eller hvor mange forfattere, der er indstillet til prisen, før vinderen offentliggøres af Det Svenske Akademi.

Karl Adolph Gjellerup og Henrik Pontoppidan (1917) og Johannes V. Jensen (1944) er de danske forfattere, der har vundet Nobelprisen i litteratur. Karen Blixen var dog også meget, meget tæt på at få den, men blev angiveligt overhalet i flere omgange af Ernest Hemingway og Halldor Laxness.

Uddeles for et livsværk

I efterhånden mange år har der været tradition for at uddele Nobels litteraturpris som belønning for et helt livsværk frem for et enkelt værk.

Nobelprisen er altså en slags 'Æres-Oscar'. Som nu er gået til den lokale favorit, Tomas Tranströmer, der har udgivet digte i mere end 50 år. Med prisen følger 10 millioner svenske kroner.

Det Svenske Akademis Peter Englund forklarede ultrakort, hvorfor Tomas Tranströmer er årets prismodtager.

»Tranströmer får prisen fordi han, gennem sine kondenserede, gennemsigtige beskrivelser, giver os ny tilgang til virkeligheden«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden