Hybrid. Tomas Espedals fem år gamle 'Ly' er en art hybrid mellem forfatterskoleopgave og færdigt produkt.
Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD (arkiv)

Hybrid. Tomas Espedals fem år gamle 'Ly' er en art hybrid mellem forfatterskoleopgave og færdigt produkt.

Bøger

Eksperimenterende tekstserie mangler at afsløre sit mål

Tomas Espedal og debutanten Linus Gårdfeldt udgør henholdsvis bind 1 og 2 i en tekstserie på 5.

Bøger

I grunden er det for tidligt at ytre en mening.

Det her er nemlig ikke to selvstændige bøger, men to varselsskud fra et batteri, hvis elementer bebudes at ville »eksplodere så tankevækkende sammen«, fordi enkeltstående værker ifølge forlagets klaptekst »kun har relativ og flygtig status«.

Det er svært at se, hvad der forbinder de to første skud ud over den gode gamle skandinavisme, en svensker i det ene bind og en nordmand i det andet.

Beskriver bedre end han skriver Fra Norge kommer den etablerede Tomas Espedal, der har 12 bøger bag sig.

Her kommer hans tiende fra for fem år siden, et lille prosadigt om begyndelsen på en biltur og et kærlighedsforhold, der dækker 14 små sider og kun kan strækkes til en lille bog, ved at oversætteren har tilføjet et interview med forfatteren. Det hele en art hybrid mellem forfatterskoleopgave og færdigt produkt.

Espedal blev introduceret på dansk med ’Gå’. Nu er han så kommet op at køre. Turen går fra Oslo til Göteborg. Med sig har han en kvinde. De holder hånd, forholdet varmer op, samtidig med at tempoet går ned. Begge søger ly.Man er ikke i tvivl om, at Espedal er en mand, der lever og ånder for at skrive. Hans forfædre arbejdede i landbruget, hans far – og han selv som ung – på fabrik. Nu arbejder han med ord og gør det helt og fuldt.

Intervieweren stiller højttravende spørgsmål. Espedal bringer dem ned på jorden med sit tekniske og håndværksprægede forhold til det at skrive. Noget af det bedste i bogen er de eksempler, han henter fra Gertrude Stein, Thomas Mann, Gustave Courbet.

Hans beskrivelser af sit skrivearbejde slår resultaterne af det.

Det samlede batteri

Den anden bog er en debutsamling af en ung svensk lyriker Linus Gårdfeldt.

Her er ikke noget interview, kun forfatterens egne små digte på mellem to og fire linjer, som alle suggererer ensomhed i et rum med ting, planter og dyr, alt belagt med besjæling. Træet har dunkende blod i årerne, søen er en flænge i noget tøj, som en anden har syet, mens gulvet ingen mund har og derfor ikke kan snakke.

Det er første stadium af noget, der måske kan blive til noget.

Hvad det samlede batteri på fem går ud på, og om skuddene vil eksplodere tankevækkende sammen, vil tiden vise.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce