Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Overset. En kvinde fra Fyn stod med et hidtil ukendt H.C. Andersen-eventyr i hænderne, men hun troede ikke, der kunne være tale om dén Hans Christian.
Foto: BUBANDT MARTIN

Overset. En kvinde fra Fyn stod med et hidtil ukendt H.C. Andersen-eventyr i hænderne, men hun troede ikke, der kunne være tale om dén Hans Christian.

Bøger

Ægtepar fandt nyt Andersen-eventyr først: »Vi anede ikke, hvad det var«

Fynsk ægtepar lagde ukendt H.C. Andersen-eventyr tilbage i arkivkassen.

Bøger

Det var lokalhistoriker Esben Brage, der foreslog et fynsk ægtepar at kigge i den store kasse med papirer, han havde bestilt fra Rigsarkivet.

Han vidste nemlig, at ægteparret havde en stor interesse for slægtsforskning, og at de måske kunne finde noget spændende i kassen.

»Vi kiggede så i kassen. Men dét der (H. C. Andersens nyopdagede eventyr ’Tællelyset’, red.) bladrede jeg jo pænt forbi, for det havde jo ikke noget med slægten at gøre«, siger kvinden.

Hun og hendes mand ønsker at være anonyme for at undgå al den medievirak, der har huseret, siden Politiken i går kunne fortælle, at lokalhistoriker Esben Brage har fundet et hidtil ukendt eventyr af H.C. Andersen.

LÆS OGSÅ

Højst sandsynligt har den verdensberømte forfatter skrevet fortællingen om 'Tællelyset' allerede, da han var mellem 15 og 19 år gammel, og det regnes for at være hans første eventyr.

Troede det var en anden Hans Christian
Men allerede i efteråret stod kvinden fra Fyn med eventyret mellem sine fingre uden at vide det:

»Min mand og jeg kiggede lige af interesse på det, men var helt upåvirkede af det. Det var jo svært at læse! Vi kunne godt se, der stod H.C. Andersen, men Hans Christian var jo ikke et unormalt navn dengang, det var der jo så mange, der hed!«, siger hun.

Da Esben Brage et par uger efter gennemgik indholdet i den 15 kilo tunge arkivkasse, fandt han også det gulnede dokument med eventyrdigterens signatur. Men hans reaktion var en ganske anden end ægteparrets.

Han fortæller til Politiken.dk, at han havde »sådan en fornemmelse« for, at han stod med »noget specielt«.

Derfor kontaktede han igen ægteparret fra Fyn for at spørge, om de havde set eventyret, da de gennemgik kassen. Og ja, det havde de da, men kvinden var skeptisk over for, om Esben Brage nu havde ret i, at det kunne være en ægte H.C. Andersen.

»Alt med H.C. Andersen var jo allerede fundet, tænkte vi! Så meget ved vi da. Så hvis det var dén H.C. Andersen, ville der jo have været nogle andre, der havde fundet det allerede«, siger hun.

»Det er ligesom, når folk har en lottokupon og er helt sikre på, at de vinder. Men jeg køber aldrig lotto, så sådan er jeg ikke indrettet!«.

SE TV

Se de eksklusive billeder af dokumentet med H.C Andersens første eventyr 'Tællelyset'. Kilde: Politiken.tv

Esben Brage har æren

Politiken.dk har efter offentliggørelsen fået henvendelser fra læsere, der mener, at det i virkeligheden var ægteparret fra Fyn, der skulle have æren for at have fundet det hidtil ukendte H.C. Andersen eventyr.

Kvinden havde nemlig skrevet på sin Facebookprofil, at hun og ægtemanden faldt over dokumentet for flere måneder siden. Men der må altså være nogen, der har misforstået hende, for hun afviser fuldstændig, at det skulle være dem, der havde æren for, at Andersens første eventyr er blevet fundet.

Hun understreger, at æren for fundet udelukkende er Esben Brages, for hvis han ikke havde gennemgået kassen efterfølgende, kunne den nemlig have røget direkte tilbage til arkiverne:

»Det var først, da Esben kom og sagde, at det lå i kassen, at man blev klar over, hvad det var«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce