Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Overset. En kvinde fra Fyn stod med et hidtil ukendt H.C. Andersen-eventyr i hænderne, men hun troede ikke, der kunne være tale om dén Hans Christian.
Foto: BUBANDT MARTIN

Overset. En kvinde fra Fyn stod med et hidtil ukendt H.C. Andersen-eventyr i hænderne, men hun troede ikke, der kunne være tale om dén Hans Christian.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ægtepar fandt nyt Andersen-eventyr først: »Vi anede ikke, hvad det var«

Fynsk ægtepar lagde ukendt H.C. Andersen-eventyr tilbage i arkivkassen.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var lokalhistoriker Esben Brage, der foreslog et fynsk ægtepar at kigge i den store kasse med papirer, han havde bestilt fra Rigsarkivet.

Han vidste nemlig, at ægteparret havde en stor interesse for slægtsforskning, og at de måske kunne finde noget spændende i kassen.

»Vi kiggede så i kassen. Men dét der (H. C. Andersens nyopdagede eventyr ’Tællelyset’, red.) bladrede jeg jo pænt forbi, for det havde jo ikke noget med slægten at gøre«, siger kvinden.

Hun og hendes mand ønsker at være anonyme for at undgå al den medievirak, der har huseret, siden Politiken i går kunne fortælle, at lokalhistoriker Esben Brage har fundet et hidtil ukendt eventyr af H.C. Andersen.

LÆS OGSÅ

Højst sandsynligt har den verdensberømte forfatter skrevet fortællingen om 'Tællelyset' allerede, da han var mellem 15 og 19 år gammel, og det regnes for at være hans første eventyr.

Troede det var en anden Hans Christian
Men allerede i efteråret stod kvinden fra Fyn med eventyret mellem sine fingre uden at vide det:

»Min mand og jeg kiggede lige af interesse på det, men var helt upåvirkede af det. Det var jo svært at læse! Vi kunne godt se, der stod H.C. Andersen, men Hans Christian var jo ikke et unormalt navn dengang, det var der jo så mange, der hed!«, siger hun.

Da Esben Brage et par uger efter gennemgik indholdet i den 15 kilo tunge arkivkasse, fandt han også det gulnede dokument med eventyrdigterens signatur. Men hans reaktion var en ganske anden end ægteparrets.

Han fortæller til Politiken.dk, at han havde »sådan en fornemmelse« for, at han stod med »noget specielt«.

Derfor kontaktede han igen ægteparret fra Fyn for at spørge, om de havde set eventyret, da de gennemgik kassen. Og ja, det havde de da, men kvinden var skeptisk over for, om Esben Brage nu havde ret i, at det kunne være en ægte H.C. Andersen.

»Alt med H.C. Andersen var jo allerede fundet, tænkte vi! Så meget ved vi da. Så hvis det var dén H.C. Andersen, ville der jo have været nogle andre, der havde fundet det allerede«, siger hun.

»Det er ligesom, når folk har en lottokupon og er helt sikre på, at de vinder. Men jeg køber aldrig lotto, så sådan er jeg ikke indrettet!«.

SE TV

Se de eksklusive billeder af dokumentet med H.C Andersens første eventyr 'Tællelyset'. Kilde: Politiken.tv

Esben Brage har æren

Politiken.dk har efter offentliggørelsen fået henvendelser fra læsere, der mener, at det i virkeligheden var ægteparret fra Fyn, der skulle have æren for at have fundet det hidtil ukendte H.C. Andersen eventyr.

Kvinden havde nemlig skrevet på sin Facebookprofil, at hun og ægtemanden faldt over dokumentet for flere måneder siden. Men der må altså være nogen, der har misforstået hende, for hun afviser fuldstændig, at det skulle være dem, der havde æren for, at Andersens første eventyr er blevet fundet.

Hun understreger, at æren for fundet udelukkende er Esben Brages, for hvis han ikke havde gennemgået kassen efterfølgende, kunne den nemlig have røget direkte tilbage til arkiverne:

»Det var først, da Esben kom og sagde, at det lå i kassen, at man blev klar over, hvad det var«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden